HusetÄntligen är värmen här som inbjuder till utomhusaktiviteter och utflykter. Vi åkte till en fårgård för en härlig känsla av lantlig idyll! Det blev en paus i vardagens stress och mycket att uppleva för hela familjen.

Promenad

I en liten dalsänka utefter en slingrig väg uppenbarar sig ett vitt stenhus från mitten av 1800-talet. En välkomnande skylt uppmanar gästerna att tuta vid ankomst så att värdparet kan komma och hälsa välkomna.
Smultronboda Fårgård ligger beläget mellan Överum och Edsbruk i byn Stora Björka som ligger 2 mil från Västervik. Här kan man stanna för en fika, handla med sig delikatesser från gårdsbutiken eller övernatta i en ”lägenhet” belägen ovanpå caféet. För både barn och vuxna är det en spännande aktivitet att få möjlighet att delta i gårdens dagliga sysslor.

Matning

På vårkanten mellan mars och april får tackorna sina lamm. Har man tur kan man få hälsa på en ostadig liten lammunge som solar sig i vårvärmen. Besökare som kommer senare under säsongen får möjlighet att träffa lamm eller får som vuxit upp med att vara nära människor och gärna blir matade och klappade.
Sommartid är gården fylld av roliga aktiviteter för både barn och vuxna. Varför inte lyssna på visor vid grillen eller ta med barnen på uppskattad interaktiv barnteater?

Utfordring

 Smultronboda fårgård drivs av EvaLis och maken Krister Mattson sedan 18 år tillbaka. Gården är ett härligt smultronställe och roligt utflyktsmål för hela familjen. Här är man skyddad ifrån storstadsljud, avgaser och motorvägar och kan i lugn och ro njuta av gårdsidyllen. Paret berättar gärna om gårdens historia och om hur det är att leva på en bondgård.

Just nu är det fullt upp med gårdens alla lamm. Det har blivit totalt 48 stycken hittills, några färre än beräknat men det finns gott om sysslor på gården.

140421 TradgardGårdens café är öppet när flaggan är hissad, oftast 11-16. Caféet har både matiga potatisvåfflor med goda röror, smörgåsar med pålägg från gårdens rökeri och EvaLis nybakade kardemummabullar. Missa inte heller den hemgjorda Älgörtsdrickan som är läskande god en varm sommardag i trädgården.

Ett tips är att kontakta fårgården innan ankomst så kan de bekräfta att de är på plats och kan ge tips på vad som kan göras på gården under ditt besök.

Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera