Det stora planet uppe på en slänt med fantastisk utsikt över start och landningsbanorna på Arlanda är svår att missa. Den gamla jumbojeten står uppställd bara några meter från väg 273 vid infarten till flygplatsområdet från E4:an.

IMG_0949e_1024JumboStay är en rolig idé om ett unikt boende som även är ett utflyktsmål i sig. Vandrarhemmet är inne på sitt femte år i drift och har blivit ett populärt lågprisalternativ för resenärer som vill ha nära till flygplatsen. Härifrån går det gratisbussar till Arlandas flygterminaler och resan tar bara 5-8 minuter, dessutom serveras frukost från 03.00 på morgonen.

IMG_1025e_1200Under vårt besök parkerade vi på vandrarhemmet gratisparkering några meter från planet. Storleken på planet är överväldigande på så nära avstånd och det kändes spännande att få komma så nära. För att komma till receptionen tar man trapporna upp. Hiss finns för rörelsehindrade och dem med extremt mycket tung packning.

Entre Collage_1200När man kommit upp för trapporna tar man av sig skorna och kommer in till receptionen och serveringen. Här blev vi varmt mottagna av George Obeid som var servicen personifierad. Det var tryckande hetta, fullbelagt och luftkonditioneringen var tillfälligt trasig. George Obeid tog hand om både reception och servering med ett leende och hade ändå tid att svara på nyfikna frågor både från oss och fler andra besökare och boende. För bor man i en jumbojet full med spännande detaljer och historia så kommer man ha frågor.

IMG_0961e_1200Till vänster i bild är spiraltrappan upp till cockpit-sviten. George Obeid tar emot i receptionen. Till höger ligger korridoren med alla vandrarhemmets 76 bäddar och till vänster ligger serveringen.

IMG_0902e_1200I serveringen finns enklare mat till en billig penning. Stora portioner riktig flygplansmat för 69kr, serveras på vanliga tallrikar som du slipper balansera på en bricka. Här finns även enklare barmeny med pommes frites och olika tillbehör som kyckling, korv, köttbullar. Serveringen har fullständiga rättigheter med både drinkar och kylda drycker på flaska.

IMG_0904e_1200Serveringen var välbesökt i värmen. Besökande köpte kall dryck och tog med sig ut på flygplansvingen för att svalka sig.

IMG_0945e_1200Vi satte oss ute på flygplansvingen för att äta glass. Med utsikt över flygplatsen är det ett utmärkt ställe för ”flygplans-spotting”.

IMG_0952e1200

Vingpromenad Collage 1200För boende på vandrarhemmet får man fri tillgång till jumbojetens vingpromenad. Besökare får lösa biljett i receptionen, 30 kr för besökare över 12 år.

Boende på Jumbostay

Korridor Collage_1200Till höger om receptionen sträcker sig planets kropp ut i en lång korridor med rum på båda sidorna. Längst ned finns gemensamma toaletter och duschar. Handfat för att borsta tänderna och fräscha till sig ligger utanför planets bakre ingång.

IMG_0967e_1200Vandrarhemmet har två spännande rum, cockpit-sviten och black box-sviten, båda har egen dusch och toalett. Om man hyr cockpit-sviten ingår egen altan och ett tv-/konferensrum.

Black Box-sviten

IMG_0877e_1200Rummet är inte så stort i yta men har en fantastisk takhöjd och en välvd vägg med spännande belysning. Hela bakre väggen är skålformad vilket ger rummet en intressant akustik. Boende får ett bagageband som present och den mat och dryck som finns på plats i rummet kostar inget extra.

IMG_0881e_1200Rummet har en egen nödutgång bevarad och några små passagerarfönster. Badrummet är litet men välplanerat. Black Box Collage_1200Vi övernattade i black box-sviten. Något som var väldigt spännande för vår två-åring och skönt för oss att sova längst ned i planet skiljt från de övriga boende eftersom Ylva vaknar flera gånger på natten och är ledsen pga värmen.

Med hjälp av receptionisten Sofia Lennartsson fick vi möjlighet att se flera spännande rum på morgonen när rummen var utcheckade och städade.

Cockpit-sviten

IMG_1059e_1200
Cockpit-sviten är ett väldigt spännande boende. Speciellt för den flygintresserade. Här finns spakar och panel kvar och man sover med utsikt genom cockpitens vindruta. Eftersom man är en trappa upp är takhöjden ganska låg och utrymmet minimalt med det kan det vara värt för att få sova i ett så speciellt boende en natt.

Cockpit Collage 1200Själva rummet är litet, men då har man även exklusiv tillgång till ett konferens-/tvrum och en altan med oslagbar utsikt över både jumbojeten och flygplatsen.

IMG_1066e1200

Bo i ett hjulhus

För den ensamme resenären som vill prova på hur det är att bo i ett hjulhus går även det bra. Utrymmet är minimalt men en upplevelse för den som undrat hur det ser ut när man reser farligt. (För er som inte kände till det så flyger då och då fripassagerare gömda i hjulhusen på farliga ”gratisresor”. Länk.)

IMG_1107e_1200En liten trappa upp till hjulhuset och ett rum som består av en enkelsäng och en toalett med utsikt över hur det ser ut inne i en flygplansvinge. Man har egen tv och massor med plats för packningen under sängen. Hjulhus Collage 1200

Prisvärdhet

Jumbostay har många spännande rum, men de tror ändå att de flesta bokar boendet för närheten till flyget och det billigare priset i jämförelse med alla hotell runt och på Arlanda. I alla rum ingår lakan, frukost och gratis wi-fi. Till hösten planeras fyra nya spännande rum i flygplanens jetmotorer.

Priset för boende varierar stort på vandrarhem och det är kanske förståeligt med tanke på de speciella rum som erbjuds. Att övernatta i ett vanligt rum delat med andra kostar 345kr, att sova i ett singelrum kostar 845kr och då är dusch och toalett i korridoren. Att sova två personer i black box-sviten kostar 1700kr och att njuta av cockpit-sviten 3300kr.

För resenären som vill bo billigt nära flyget finns flera bra val här på Jumbostay, de dyrare boendena bokas för upplevelsen av att bo just i en JumboJet.

IMG_1048e_1200Om du åker hit för att besöka caféet eller bo över, glöm inte ta ett varv runt planet på marken. Varför inte gunga på ett flygplansdäck? Over and out från Stunder av Lyckas Marie Widerberg.

IMG_1128e_1200

Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

2 COMMENTS

Kommentera