oboy-stunder-av-lycka-1[dropcap size=small]V[/dropcap]år loppis i Grisslehamn har spårat ur. Trasigt och dyrt sammanfattar den. Loppisen är sommargästernas käraste nöje, varje lördag juni-augusti. Fullt med folk och alla är glada. Men några ”fynd” går inte att göra.

Så var jag på besök i Sörmland och hittade underbara glas i skåpet. 6 gula glas för O’boynostalgi, inköpta på lokal loppis i Stavik. 5 kr. Så ska en loppis vara!

Förstås måste glasen provas till frukostdrycken nummer ett: drickchoklad. Jag gör den lite annorlunda, eftersom det är så hysteriskt mycket socker i färdigköpta varianter.

Tips på nyttigare chokladdryck kryllar nätet av. Men gemensamt för många av dem är att det är besvärligt att blanda till en bra drickfärdig dryck. Det blir klumpar som simmar runt, som mina barn kallar möss.

Det som saknas eller blir fel när man börjar mixtra själv är E 322, Lecitin. Eller något annat emulgeringsmedel, men köpta blandningar brukar innehålla E 322.

E 322 används för att få beståndsdelarna socker, kakao och mjölk att blanda sig bra.
E 322 används för att få beståndsdelarna socker, kakao och mjölk att blanda sig bra.

Jag har funderat i banor som att köpa Lecitin själv på nätet och prova ut en bra mix, men jag tycker det verkar vanskligt. Lösningen är i stället en bra mjölkskummare.

Min Ozeri-skummare vid uppackningen.
Min Ozeri-skummare vid uppackningen.

Mjölkskummaren används inte för att ordna latteskum, utan för att blanda drycken ordentligt. Även kall mjölk och hemmafixat chokladdryckspulver blir perfekt blandat med kanske 10 sekunders snurr.

Jag har provat två olika mjölkskummare, en från Severin. Den köpte jag själv. Så fick jag en fin Ozeri mjölkskummare av min syster, inköpt på nätet.

Ozeri-skummaren är helt överlägsen, konstigt att det kan skilja så. Men det gör det. Rekommenderas!

[divider]Recept[/divider]

Recept på (lite) nyttigare chokladdryckspulver

1. Utgå från ICA chokladdryckspulver (fick betyg 3 av 5 av Göteborgs-Postens panel 2009)
2. Tag bort 1/3 av chokladryckspulvret
3. Ersätt tredjedelen du tog bort med 2/5 ICA Steviaströ och 3/5 kakao – eller efter smak
4. Skakas om ordentligt

Prova gärna olika blandningar och öka gärna kakaoinnehållet. Smaken blir lite bittrare och mer ”vuxen”, men det blir en nyttigare blandning. Obs! Måste blandas med mjölkskummare om man är noggrann med ett drycken ska bli jämn och fin.

Steviaströ är ett av alla nya sötningsmedel, och det bästa jag har provat så här långt. Här skriver Annika Dahlqvist på sin LCHF-blogg om Steviaströ.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera