DEET är ett kemiskt framställt insektsmedel som tagits fram för att på en molekylär nivå blockerar myggornas förmåga att känna av vissa ämnen i människosvett. Medlet har visat sig hämma viss aktivitet i det centrala nervsystemet hos däggdjur och medlet har visat sig förgifta och lagras i vissa fiskar även fast ämnet ses som miljösäkert i USA. Senare forskning har visat att DEET är miljöfarligt och kan ge hudirritationer. I USA finns fyra fall av personer som dött till följd av att de använd produkten, men den risken ska bara vara en på 100 miljoner.

I USA är DEET godkänt att användas på barn från 2 månader och uppåt i så höga koncentrationer som 100% av ämnet, annars spädes DEET oftast och blandas med andra ämnen så att koncentrationen ligger mellan 30-50%. I Kanada rekommenderar de att DEET inte ska användas i starkare koncentration än 10% på barn mellan 2-12 år. I Sverige är DEET fortfarande den vanligaste aktiva ingrediensen i mygg- och insektsmedel, men nu börjar alternativ komma som dessutom är bevisat effektivare.

IMG_2488e_1200
Sjö & Hav släppte en ny produkt i början av sommaren. Mygg och Fästing är ett växtbaserat, icke-syntetiskt alternativ baserat på extrakt av citroneukalyptus. Det aktiva ämnet heter Citriodiol® och har bevisat sig ha lika bra effekt som DEET men med lägre hudupptag och det är biologiskt nedbrytbart. Internationellt är Citriodiol® rekommenderat att användas från 6 månader.

IMG_9380e_1200

Under en mycket myggtät helg i början av juli testade vi roll-on och myggspray från Sjö & Hav;

”När vi kom fram till ön var det soligt och varmt och myggen kändes inte direkt av, men så fort det började skymma för kvällen fylldes området med myggsvärmar. Platsen var extra gynnsam med tillgång till både vatten och på gränsen till ett skogsområde. Jag strök ett tunt lager på alla platser där jag brukar bli biten och även på kläderna. Rollern var lätt att använda men medlet kom ut lite ojämnt i vita stripor. Medlet lämnade inga fläckar med var inte helt lätt att få på jämnt.
På Ylva var jag mer försiktig, på förpackningen stod det att det var för barn från 3 år och hon är snart 2 år. Jag duttade lite av rollern på hennes kläder och skor och på solhatten. Jag hade gärna velat ta på armar och ben men var rädd att hon skulle råka få i sin medlet, så jag lät bli.

Under vårt dygn på ön fick jag två myggbett och Ylva fick tre på ena handen och ett under ögat som svullnade upp rejält. De tre myggbetten på handen var precis bredvid varandra så handen blev till en svullen klump. Jag är ledsen för Ylvas skull att hon fick fyra jobbiga myggbett, och speciellt på ställe där jag inte hade velat eller vågat använda medel. Men myggbett är ju inte dödliga och kliandet går över även om det är jobbigare att sova och komma till ro.

Sammanfattning:
Mygg och Fästing
imponerar både i funktion och pris. Priset ligger på samma nivå som andra myggmedel. Det kostar alltså inte något extra att få ett skydd utan nervgift. Olika mygg och insektsmedel fungera säkert olika bra på olika personer. Kanske måste man tyvärr prova sig fram för att hitta något som fungerar för en själv. Om man är intresserad av att prova ett insektsmedel utan DEET kan Mygg och Fästing absolut rekommenderas. Vi har provat  myggsprayen som var väldigt lätt att applicera och roll-on. Vi rekommenderar roll-on för småbarnsfamiljer då man får lite bättre kontroll på var man applicerar även om appliceringen kan vara svår att få jämn.

Pris: från ca 99-129kr

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera