På Systembolaget är viner utan närmare beskrivning en vanlig syn sedan ett par år. Det är viner som konsumenterna efterfrågat och som därmed tas in på hyllorna från beställningssortimentet. De har inte provats av Systembolaget och saknar den information som man är van vid (som Systembolagets smakklockor).

Jag gillar inte konceptet. Det går emot det som Systembolaget möjligen står för: upplysning och konsumentvägledning.

Systembolaget sviker sitt uppdrag och mig som kund när de ställer viner utan beskrivning i hyllan. Skylten från Systembolaget i Hallstavik.
Systembolaget sviker sitt uppdrag och mig som kund när de ställer viner utan beskrivning i hyllan. Skylten från Systembolaget i Hallstavik.

Big Buckle Shiraz är ett sådant vin, utan information på hyllan. Det plockades ner i korgen på Systembolaget Bromma Blocks. Kombinationen nyfikenhet, rätt humör och en etikett som lovade runt och förmodligen skulle hålla tunt, räckte för inköp av en butelj. Den fick trängas med mer kontrollerade inköp och några fler ”nyheter”, utöver Big Buckle Shiraz.

Men störst nyfikenhet fanns på Big Buckle Shiraz. En bullrig etikett med amerikanskt formspråk, men från Italien? Det kan aldrig sluta väl. Det gjorde det inte heller. Vi provade två andra röda viner också, lite skönt spontant, som vi tycker att en bra och lättsam lekmannaprovning ska vara.

3 x augustirött

1. Ladero Tempranillo 2013 (12352)

Det här vinet har lyfts av bland annat Mitt i/Lokaltidningen, Sydsvenskan och Året runt som ett bra budgetvin. Året runt har med vinet som ett av två röda under rubriken ”Godaste vinerna till grillningen”.

2. Prado Rey Crianza 2010 (2778)

Ett vin som redan i fjol (årgång 2009) togs ut av Sydsvenskan som ett sommarvin som skulle ”vara till hösten”. Så här skrev Sydsvenskan:

Rött. Mörkt, tjockt i doften av björnbärssylt och vanilj, ganska snabbt slocknande. Ungt och något motspänstigt trots saftigheten men mycket god spansk karaktär för priset.

Sydsvenskan gav det då betyget prisvärdhet 4 av 5.

3. Big Buckle Shiraz (73322)

Vingruppen som tar in vinet till Sverige beskriver vinet så här:

Passar fint till sommarens grillade kött, servera med en god rödvinssås och en stor sallad!

På Vingruppens informationsblad om vinet framgår att detta är en vinprodukt utvecklad för en marknad nu. Det vill säga ett vin som saknar tradition och botten (utdrag):

Tillsammans insåg de att de kan förse den internationella marknaden med intressanta, innovativa och välsmakande viner genom att kombinera tradition, innovation och framförallt den gemensamma, äkta passionen för vin!

Konceptet är enkelt, nämligen att producera de bästa och mest intressanta vinerna till ett vänligt pris. För att lyckas med detta har de full kontroll över alla steg i produktionen, från vingård till vinifiering, förpackning och marknadsföring. Orion Wines samarbetar med ett fåtal långkontrakterade odlare, för närvarande i fem olika områden i Italien.

Översättning: tre glada laxar pumpar ut högmarginalprodukter i vinförklädnad till en lättlurad stormarknadspublik. Men Big Buckle Shiraz finns inte bara på svenska stormarknader (Systembolaget).

Vinet finns med betyg på sajter som Vivino. På Vivino står för övrigt att läsa, i anslutning till serveringsrekommendationen för Big Buckle Shiraz:

We recommend serving red wines at 15℃ (59℉). This can be achieved by opening the wine and putting it into the fridge 15 min. before serving it.

Rena nyset vilken sommar som helst. Så länge man inte bor på Färöarna. Ett rött vin som du och jag har haft stående på bänken eller liggande på golvet i garderoben håller 22-24 grader en lagom varm dag. Då är det odrickbart. Men att få ner det till 15 grader på 15 minuter. Nej.

Så hur smakar vinerna då?

Jo, bäst är Prado Rey Crianza 2010 (89 kr, naturkork, socker mindre än 3 g/liter). Betyg 4 av 5. Gott, enkelt, lagom stramt. Inget smetigt och pajigt ”grillvin” utan tål att drickas också som trevligt cocktailvin. Lite småkryddigt och gott bärigt. Vår rekommendation: Köp, gott.

På andra plats ”fyndet” Ladero Tempranillo 2013 (59 kr, skruvkapsyl, socker mindre än 3 g/liter). Betyg 3 av 5. Ett helt typiskt, modernt, bra budgetvin. Metallisk, omogen, lite pärlande smak, men ändå okej i munnen också efter ett par klunkar. En BiB-bubblare. Vår rekommendation: Köp för priset.

Sist med besked Big Buckle Shiraz 2013 (89 kr, skruvkapsyl, socker ingen uppgift). Betyg 1 av 5. En ful fisk i fin förpackning. En kallhamrad industriprodukt utan kärlek och medlidande med kunden. Brett och oprecist, eldigt och sockrigt. Smakar som ett fylla munnen med smågodis och sen skölja med Coca Cola.

PS. Undrar ni över den ”fuktiga” bilden? Vi kylde båda Laderon och BB Shiraz, allt enligt rekommendation. Men lät Prado Rey-vinet vara varmare, cirka 20 grader (rek 18 grader).

Jesper Odelius

 

 

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera