Nu i kväll blev vår familj ägare till en Phil & Teds barnvagn modell 2010.

Vagnen fanns i Spånga, ett stenkast från där vi bor. Den stämde med beskrivningen och allt kändes bra. Så det blev affär. En trevlig sådan dessutom. Och då bara kände jag: jag älskar begagnat.

Prylarna får liv på nytt. Någon annan som behöver sakerna bättre tar dem till sig. Begagnat är så mycket bättre än att låsa in på Shurgard och liknande. För att bara lagra och lagra. Spara tills det går att slänga, och betala pengar för det.

Och begagnat är så ofantligt mycket bättre än att slänga sakerna. Visst slänger vi också, ibland fullt fungerande saker, som hamnar i en container på närmaste återvinningscentral. För att vi har tröttnat eller inte har plats.

Det får nästan bli ett nyårslöfte i förtid: se till att saker vi inte behöver längre hittar ett nytt hem.

I Norge finns ett system med uppställda hyllor på återvinningscentralen.

Där kan du ställa saker du tror någon annan kan vilja ha. Medan här i Stockholm råder förbud att på ÅVC byta skräp med varandra. Personalen får inte heller ta emot en gåva skräp. Jag har försökt.

Förlåt, men det känns så väldigt….svenskt.

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera