Vildhallon smakar som hallon ska smaka. Som hallonen vi pallade som barn. När vi låg på mage i gräset och i skydd av buskarna. Allt för att undgå upptäckt där vi låg och smaskade.

Vårt favoritställe besökte vi så ofta att bären tog slut där vi nådde dem. Vilket inte var långt. Vi kom åt bären som våra fingrar kunde fånga genom stängslets maskor.

Någon gång ibland kände vi oss modiga och stod upp. Ogenerat. Och åt hallon. Ni i det gula huset, vi tackar er i efterhand. Ni var med och fixade en bra barndom åt oss.

Så här många år efteråt kan jag inte låta bli att tänka att vi var upptäckta. Att de lät oss stå där. Bara lät oss vara. Det fanns hallon så det räckte åt några ungar på andra sidan staketet.

Kanske var det så. Jag vill tro det. Så vill jag bli när jag blir vuxen. Bjuda, inte snåla.

stunder-av-lycka-vildhallonMen vildhallonen vi plockade i helgen var just vilda. Ingens hallon. Med massa smak. Dock inte industriperfekta som köpehallon, och några vi fick med hem var lite fula.

Fnasiga på det där suspekta sättet. Kanske har en liten hallonmask mumsat?

I gengäld smakar de gott och maffigt, runt och varmt och hallonjosigt.

Oroar du dig för hygienen? Koka hallonen till en sås till glass eller gör en vildhallonpaj. Det här receptet på vildhallonpaj med björnbär och lime vill jag prova.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera