Alla har vi väl blivit av med kläder till barnen. Kläder som vi har skrivit namn i, som varit nya och fina. Och som bara försvunnit.

Förmodligen letar vi på fel ställe, tänker inte på var vi har varit. Eller så har en vänlig själ tagit hand om det borttappade. Hängt vanten i en buske eller burit jackan en bit, till ett bra och synligt ställe.

stunder-av-lycka-converse
En liten Converse saknar sin kompis.

Det mesta vi tappar kommer inte tillbaka. Men märker du med telefonnummer är chansen större. Bara namn räcker inte. Det funkar bra på dagis och hos dagmamman, eller i skolan.

Din tröja saknar dig, Malte.
Din tröja saknar dig, Malte.

Men vem är ”Malte” när man hittar en tröja i en parklek….

Så in med telefonnumret i barnens plagg. När var och en har en telefon är det lätt gjort att skicka ett sms till någon som blir glad. Skriv bara så att folk ser.

För det behövs inga snygga självhäftande namnlappar eller namnband att sy i. En bra spritpenna räcker. Om du inte tänker för mycket på det estetiska, eller planerar att sälja plagget sen. I så fall är en namnlapp att föredra.

Jag messade själv häromdagen. Vi hittade en keps med noggrant inskrivet namn och telefon. Pling, ett sms. Svar nästan direkt från en glad pappa som fick en beskrivning till fyndplatsen.

Ännu en uddastrumpa hemmavid.
Ännu en uddastrumpa hemmavid.

Värre är det när ena strumpan försvinner vid skaterampen. Ska man springa i rampen ska ju skorna av. Sen strumporna. Så man får fäste.

Som gjort för att komma hem med ännu ett bidrag till alla omaka par. För en strumpa kvarlämnad i parken kommer aldrig tillbaka. Det väntar ett par ensamma veckor i regnet. Sen kommer åkgräsklipparna och slutet.

En vante som förtjänar ett nytt hem.
En vante som förtjänar ett nytt hem.

Några enstaka lyckliga exemplar klarar sig och kommer till strumphimlen. Dit kommer strumpor och vantar som plockats upp från marken. Som tas hem, tvättas, lagas, lappas. Och kommer till användning som något annat.

Stoppade som en docka.

Eller sparade bara-för-att, av ren envishet.

Vanten på bilden är omhändertagen av Stunder av lyckas redaktion. Den väntar handtvättad på reparation av ett trasigt öga och av snöbollen på sned. När det är klart ska vi finna ett nytt hem till vanten.

Så här ska det se ut i plaggen. Ordentligt med plats att skriva och tydligt placerat.
Så här ska det se ut i plaggen. Ordentligt med plats att skriva och tydligt placerat.

Det här gillar vi bäst, förstås. En centralt placerad plats där vi kan skriva. Och där vi får plats! Ofta är det gjort för myrskrift med ultrafin penna. Då kan det lika gärna vara. Men det här föredömliga genomförandet finns i en regnjacka i allväderstyg från Lindex.

Vilket är ditt bästa märktips? Tycker du det är okej att skriva direkt i plagget? Eller vill du kunna ändra om barnen ärver plagg av varandra eller du ger bort ett plagg? Skriv och berätta i en kommentar!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera