Boom Boom Syrah är ett supervin från Handpicked Wines, skriver Stunder av Lyckas skribent Jesper Odelius

Boom Boom! Syrah står mot för mig nykomna Columbia Crest. Två spännande amerikanska viner på Systembolaget. Boom Boom! ett allt för outforskat vin. Columbia Crest en doldis – jag tog det på ren inspiration som följeslagare till Boom Boom! under denna röda lekmannaprovning.

Boom Boom! Syrah (6714) är av årgång 2012 och tas in till Sverige av Handpicked Wines. Jag är väl en idiot, men där börjar resan med det här vinet för mig. Handpicked Wines. Jag tänker: det kan bara inte vara dåligt. Det är ju handplockat…

Nu har jag ju provat Boom Boom! förut och vet att det är bra. Så det ska bli ett nöje att dricka igen.

Priset ligger över vad jag normalt lägger på ett vin, 129 kr för en flaska. Etiketten pryds av en serietidningsbomb. Baksidans etikett har en tändsticka någon satt fyr på.

Boom Boom! Syrah är ett superfynd på Systembolaget, trots prislappen 129 kr för 75 cl.
Boom Boom! Syrah är ett superfynd på Systembolaget, trots prislappen 129 kr för 75 cl.

Mycket riktigt finns det recensioner på nätet av Boom Boom! med skrivningar som ”…en explosion av frukt”. Gissar med hänvisning till etikettens bomb.

Så långt vill jag inte gå, faktiskt inte alls. För mig är det här ingen explosion, åt något håll. I stället är det ett riktigt välgjort, spännande, samtidigt lågmält och fördragsamt men också lika inbjudande och välkomnande cocktailvin.

För så hade jag druckit det: rakt upp och ned, utan att förgifta med tjocka biffar eller balsamicovinägretter. Så bra är vinet nämligen.

Missförstå mig rätt, men ett bra vin ska njutas och bedömas utan munnen full med bea?

Så fantastiskt smakar Boom Boom!

Hur smakar då Boom Boom? Jo, sofistikerat. Med europeiska mått mätt är det här inte ett dyrt vin, men det smakar likafullt sofisitikerat. Det är liksom mer än välgjort, för välgjort är det. Det har den där lätta men ändå rika smaken av något som inte dragits fram och tillbaka i skurhinkar och pressats under konstiga jäsningar för att snabbt få vinet drickbart och säljbart till Systembolaget.

Jag ska läsa på om producenten Charles Smith Wines till nästa del av artikeln, inför att provningen blir klar och jag skriver färdigt artikeln. Klart är i alla fall att Charles Smith Wines inte befattar sig med vilket rödtjut som helst. Det gillar vi.

En första mun ger en överraskning, och det får jag säga, det är inte ofta ett rödvin förvånar mig längre. Det här ett rödvin som sticker ut. Smaken är len och mjuk utan att vara gulligt buffébetonad. Eftersmaken är lång och smakar kolakaka. Underbart.

Efter en timmes luftning smakar vinet ännu bättre.

Vid första smaken

Len, varm, sofistikerad. En antydan av kaffe. Smakar som ett vitt (!!) vin av bättre, mineralig karaktär. Slut ögonen och känn efter bara! Doftar stort och naturligt av hemtrevlighet och läderskärp. Med en viss örtighet mellan andetagen.

Efter en timmes luftning

En antydan till pepparkaka. Också en viss smörighet. Övriga intryck består.

Till mat

Ja, varför? Drick vatten till maten och vin före och efter. Men en ost kan nog bli trevlig ihop med Boom Boom. Jag provade med familjens hushållsost. Den framkallade en eldighet hos vinet jag inte hade väntat mig. Kanske skulle en bredsida mögelost passat bättre. Men det äter jag inte.

Sammafattning och betyg

Sammanfattning av Boom Boom! Syrah: Prisvärt. Oändligt mycket mer underhållande än dyrbarare italienska släktingar. Köp och ge bort som säkert kort – eller slösa på dig själv.

Vi ger Boom Boom! betyget 4,2 av 5.

Läs också

Provningen 3 x augustirött, med totalt underbetyg till Big Buckle Shiraz, och en trevlig budgetöverraskning!

Berätta vad du tycker om Stunder av lyckas sätt att skriva om vin. Dela med dig i en kommentar!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera