Stunder av lycka provar det nya Gooslander Dark Roast Coffee
Stunder av lycka provar det nya Gooslander Dark Roast Coffee
Stunder av lycka har fått prova nya svenska finkaffet Gooslander Dark Roast Coffee.
Stunder av lycka provar nya svenska finkaffet Gooslander Dark Roast Coffee.

Stunder av lycka provar Gooslander Dark Roast Coffee

Förutsättningar

Gooslander Dark Roast Coffee (Bergstrands kafferosteri)
• Termosbryggare Siemens Porsche design
• Melittafilter Premium
• Ett ordentligt rågat matskedsmått per kopp (enligt bryggarens indikering)
• Ett extra mått ”för kannan”

Gooslander slår på stort direkt man besöker hemsidan. Här finns berättelsen om Oscar Brixton, som efterlämnade ett recept på den perfekta kaffeblandningen.

Vi googlar lite försiktigt först Oscar Brixton och sedan Oscar Brixton och Coffee. Sökresultaten blir vi inte klokare av. Men kaffet har vi ju smakat. Det kom till oss som en gåva att prova-på.

För att ge kaffet bra förutsättningar att leverera har vi provat kaffet vid ett par tillfällen.

Vi har hållit rent och fräscht i bryggare och trattar och spolat i kranen innan vi tagit vatten.

Däremot går vi inte så långt som lyder rådet för gott kaffe som skickas med av Gooslander. Där ska kaffet hällas direkt i kannan med hjälp av en Melittatratt. Först ska kaffet fuktas en smula, svälla, och sedan slår man på resten av vattnet.

För krångligt, tycker vi. En och annan verklig kaffeentusiast opponerar sig kanske. Prova då enligt instruktion.

Vi stoppade i stället vårt finaste filter i Siemensbryggaren, och gjorde som med vårt vanliga kaffe: tryckte på knappen till elbryggaren.

Bara det bästa är gott nog. Vi gillar Melittafilter och betalar gärna lite extra för det.
Vi gillar Melittafilter och betalar gärna lite extra för det.
Vi häller Stockholm vattens vatten i vår Siemensbryggare och håller tummarna för ett superkaffe när allt är klart.
Vi häller kommunala Stockholm Vattens vatten i vår Siemensbryggare och håller tummarna.
Stunder av lycka Gooslander Coffee
Vi kan ställa matskedsmåttet på höjden och det når inte över kanten på påsen.

Kaffet vi måttade upp kommer i en påkostad påse med fina detaljer. Den vill berätta att det här kaffet är något extra. Beröm till det. Mindre beröm till att påsen är mindre än halvfull.

Visst får man känslan av nymalt och lyx. Det vakuumförpackade från Gevalia känns långt bort. Men det hjälper inte oss. Påsen framstår som slösaktigt ofylld och hade vi betalat den själva skulle vi blivit ytterligare irriterade.

Visst ser det läckert ut, vackert melerat och grovt malet, Gooslander Dark Roast Coffee.
Visst ser det läckert ut, vackert melerat och grovt malet, Gooslander Dark Roast Coffee.

Inuti påsen sitter en liten plastknapp. Vi gissar att den innehåller torkmedel och ska hålla kaffet perfekt. Men varför inte berätta om det i så fall, det finns plats på påsen. Det vill vi tipsa Gooslander om.

Knappen gör att vi inte kan klämma ihop påsen efter användning, där vi vill. Vi får välja att klämma under knappen (för tajt) eller ovanför knappen (för mycket luft i påsen).

Plastknappen inuti påsen begriper vi inte mycket av.
Plastknappen inuti påsen.

Vi undrar också om påsen kan förpackningsåtervinnas, och hur den då ska sorteras.

Möjligen tänker Gooslander att ett lyxklientel struntar i ett sådant ”grönt” husmorsförnuft, men vi tror inte det.

Allt som allt får förpackningen underkänt av Stunder av lycka.  Edit 30/8: Vi har fått återkoppling från Gooslander, som bland annat handlar om den mystiska knappen. Gooslanders tilläggsinformation kommer inom kort på Stunder av lycka.

Kaffet som sådant är läckert och ser tilltalande ut. Man ser tydligt att det är en bönblandning, kaffet är vackert melerat, relativt grovmalet och vi blir nyfikna på smaken.

Påsklämmorna vi älskar att använda för att bevara kaffets fräschör gillar inte Gooslanders påse med knapp.
Påsklämmorna vi älskar att använda för att bevara kaffets fräschör.

Så hur smakar det?

Jo, gott. Riktigt gott. Vi blir överraskade av kaffets silkeslena presentation i munnen. Första klunken är helt enkelt underbar. Vi är två som dricker varsin premiärkopp och är överens om våra första intryck:

Mjuk men ändå fyllig smak. Inte nötig. Inte karamellig. En enkel, ren kaffesmak, men ändå med något underhållande ”extra”. Total avsaknad av bitterhet och brändhet. Beskrivningar som ”smakar nymalet” och ”cocktailkaffe” kommer över våra läppar.

En stund senare, i otacksam tjänst som frukostkaffe – ihoptussat med smaksensationer som Lingongrova med Bregott, ost och apelsinmarmelad, och hårdstekt bacon och Västerbottenost – har kaffet inte längre lika mycket att säga till om. Nu är det bara kaffe. Gott, men bara kaffe. Och då känner vi att vi slösar.

För att ta testet till max har vi provat kaffet vid flera tillfällen. Och våra intryck består: Gooslander Dark Roast Coffee är ett kaffe som levererar.

Det ultimata testet – mikra gammalt kaffe

Så till sist kände vi oss sugna på det ultimata testet. Mikra gårdagens kaffe. Sagt och gjort, vi sparade två koppar över natten.

För den som aldrig mikrat kaffe kan vi berätta att smaken aldrig blir densamma. Mikrat kaffe är i alla avseenden sämre än originalet. Men det är kaffe. Och är man desperat sugen, väldigt ”grön”, alternativt riktigt snål, ja, då mikrar man kallt, överblivit kaffe när suget sätter in.

Som mikrat Dagen-efter-kaffe kraschar Gooslander Dark Roast Coffee i skogen. Eller kanske på ett fält utanför Vellinge, där Gooslander har sin hemvist. Det smakar helt enkelt som vilket kaffe som helst som bombarderats av förstörande strålar i mikrougnen. Det är hett, svart och beskt.

Gott så. Vi mikrade kaffet på kul, inget annat.

Gooslander Dark Roast Coffee är ett finkaffe som ska drickas fint. Kanske med en god liten mördegskaka som sällskap. Och vi gillar ambitionen som präglar hela Gooslander.

Priset enligt Gooslander är cirka 79 kronor för 250 gram. Inköpsställen finns på Gooslanders hemsida.

Hur dricker du ditt kaffe? Och vad tycker du om vårt kaffereportage? Skriv och dela med dig i en kommentar!

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

2 COMMENTS

  1. Intressant läsning av hur grundligt man kan studera en kopp kaffe. Man blev ju sugen på den där smakupplevelsen som detta kaffe verkar ge.
    Men vad kostar egentligen en påse?

Kommentera