Två tröjor, en keps och en vattenflaska. Allt blev kvar i parken.
Två tröjor, en keps och en vattenflaska. Allt blev kvar i parken.

Hur mycket kan man glömma efter sig egentligen? Vad hände när två tröjor, en keps och en ny, dyr vattenflaska blev kvar i parken?

Jag vet ju svaret egentligen. Telefonen ringde. Släppa allt och sikte på bilen. Eller, plötsligt, ett fall, ett djupt jack i pannan:

– Mamma!! Pappa!!!

…och så blod överallt. Rafsa ihop barnen, pressa in vagnen i bilen, är mobilen med?…

Då glömmer man saker.

En sommar i Frankrike ramlade min bror. Han är 16 år yngre än jag. Han blödde som en gris och jag blev rädd. Bilen, sjukhuset, omplåstring och sedan hem. Vad jag minns glömde vi inte kvar något – eller någon.

Vem saknar Barbie?

Snuttefiltar och strumpbyxor, Barbiedockor och namnarmband. Vart tar de vägen?
Snuttefiltar, Barbiedockor och namnarmband. Vart tar de vägen?

Men vad händer allt som lämnas kvar i hasten och av glömska? Uddasockan eller vanten. Eller Barbie i gräset, evigt leende…

I Toy Story 3 finns en passage där man ser hur Teddy blir lämnad längs vägen av misstag. Han tar sig tillbaka hem, till sitt barn – och finner att han är utbytt. Så skapas ett monster.

Så jag försöker hänga upp det jag hittar, noga, i ögonhöjd.

En dag är fyndet borta. Upphämtat? Eller i händerna på nästa användare? Eller kringstrött av ett nattgäng?

Men lika ofta som sakerna försvinner, så hänger vanten (eller vad det var) kvar i veckor. Någon gång en hel vinter. Ibland fina saker. Och jag kan tänka: tänk om jag tog det, nu direkt. En ny keps. Bara tvätta och sen på.

Men så gör man ju bara inte.

När är det okej att ta något kvarlämnat? Efter en vecka? Efter två? Aldrig? Eller lämnar du hittegods till Polisen? Skriv och dela med dig i en kommentar.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera