Stunder av lycka recenserar Rodet Monopole Coteaux Bourguignons 2013
Stunder av lycka recenserar Rodet Monopole Coteaux Bourguignons 2013

Vad dricker man en helt vanlig tisdag när lusten på ett glas rött sätter in? När klassikerna känns trista, men experimentlustan inte sträcker sig till att prova en okänd etikett från, säg, Kroatien?

Svaret den här tisdagen blev Rodet Monopole Coteaux Bourguignons 2013 från Antonin Rodet.

Ett vin som överraskade mig på ett bra och roligt sätt. Dessutom baserat på min favoritdruva Pinot Noir. Därför delar jag med mig och återger här en lustfylld lekmannaprovning över två dagar.

Fräckt och kvickt

Doften direkt jag öppnar är stor. Första klunken är passande starkt aromatisk, jag kan inte beskriva det bättre. Det smakar mycket på en gång. Inte pajigt och smetigt, utan bara mycket. På ett bra sätt.

Det utvecklas i munnen till att smaka röda bär, med en förhållandevis kort, men ändå tillfredsställande eftersmak, och slut.

Vinet är underhållande och förför mig – jag som normalt tycker att franska viner är goda, säkra, men kanske lite tråkiga.

Rodet Monopole är allt annat än tråkigt. Ett kvickt och lite fräckt vin utan för mycket fransk vinmakartradition.

Till mat

Ett lättare matvin lika mycket som ett vin för singulär njutning. Så lyder också baksidans etikett, bra till all mat men också som aperitif.

Smaken känns kompetent, utan de håligheter som jag tycker präglar många unga vin i dag.

Vinet smakar efter några timmar mer komplett, blåbär och vanilj har tillkommit. Och – jag svär – det finns också en maltig äpplighet.

Sammanfattning och betyg

Jag vill inte sträcka mig så långt som etiketten, utan säger att det här är ett vin till lättare mat, pasta, ceasarsallad, sushi.

Men förstås – som jag så gott som alltid tycker – bäst är Rodet Monopole 2013 när det får agera solo. Utan munnen full med bea, som jag skrev i recensionen av Boom Boom! Syrah.

Stunder av lycka recenserar Rodet Monopole Coteaux Bourguignons 2013
Stunder av lycka recenserar Rodet Monopole Coteaux Bourguignons 2013

Vi ger Rodet Monopole betyget 4,1 av 5.

Berätta vad du tycker om Stunder av lyckas sätt att skriva om vin. Dela med dig i en kommentar!

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera