Stunder av lycka provar The Velvet Devil Merlot 2012 och Eve Chardonnay 2012

I kväll var det tjejmiddag hos oss. Tjejerna bestod av två 30+ mammor och fyra döttrar i åldrarna fem till ett år. Vi hade laddat med pyssel från Panduro och filmen Frost på hemmabion. Allt planerat in i minsta detalj för att mammorna skulle få en härlig pratstund.

Menyn för kvällen var satt när vinuppdraget kom, därav har ingen hänsyn tagits mellan mat och dryck.

Stunder av lycka provar Eve Chardonnay från Charles Smith Wines
Stunder av lycka provar Eve Chardonnay från Charles Smith Wines

Eve Chardonnay 2012

Vi började med att korka upp den kylda flaskan, Eve Chardonnay 2012, från Charles Smith Wines. Land USA, beställningsnummer på Systembolaget 78141, 100 kr för 75 cl.

Vinet doftade som vitt vin brukar: friskt, lite äpple och citrus. Ingen överraskning där. Smaken var god och hade något fräscht och nytt över sig. Vi känner smak av äpple och en fin, lång eftersmak. Men kanske är det ändå i syrligaste laget. Efter en stunds luftning kändes vinet mer balanserat.

Eftersmaken dröjde sig verkligen kvar och radade upp flera goda smaker och intryck, och var också det som vi upplevde som Eve Chardonnays styrka. Troligen hade vinet kommit bättre till sin rätt med en härlig fiskrätt, fet lax med pressad citron. Snygg modern etikett som är lätt att komma ihåg ger plus i kanten.

Sammantaget ett gott och smakrikt vin som upplevdes för syrligt innan luften fått göra sitt. Lättdrucket, gissningsvis bra som tillbehör till mat, som solitär en kväll som denna blev det dock bara godkänt. Betyg 3+

The Velvet Devil Merlot 2012

Till middag hade vi lagat ingefärsmarinerad kyckling med jordnötter och lime. Rätten var helt ny här hemma och plockades ur kokboken Under valnötsträdet, goda idéer från vårt kök, av Anna Bergenström.

Till detta nykok provade vi The Velvet Devil Merlot 2012 (Beställninsnummer på Systembolaget 78063, Land USA, 100 kr för 75 cl.) Som vinet ovan också från Charles Smith Wines. Både vinerna tas in till Sverige av Handpicked Wines.

Med sammet och djävul i namnet skapas en viss förväntan… Det är dock ett klassiskt vin, tycker vi, snällare än etiketten antyder.

Smaken är enkel, men balanserad, mer kryddig än fruktig, med behagligt låg syra. Vi skärper våra sinnen och kan ana toner av körsbär och plommon.

The Velvet Devil Merlot 2012 kom oväntat till sin rätt med het chili och ingefära
The Velvet Devil Merlot 2012 kom oväntat till sin rätt med het chili och ingefära

Våra farhågor var nu att vinet skulle bli väldigt tokigt till maten. Till asiatiskt (ingefära) dricker man ju öl! Men där hade vi fel. På något sätt mötte vinets härliga lenhet den kryddiga maten mycket förtjänstfullt. The Velvet Devil Merlot gjorde sig utmärkt till vår chilistarka middag, även om en kött- eller fågelrätt från grillen kanske hade fungerat ännu bättre. Etiketten igen snygg och föredömligt lätt att känna igen.

Rekommenderas!

The Velvet Devil Merlot 2012 är ett mycket gott vin som rekommenderas. Lent som sammet, men utan djävul. Detta kommer vi att köpa igen!

av Ylva Hartman (recensent, skribent) och Jesper Odelius (redigering)

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera