Lego Group bjöd in oss för att närvara när de presenterade sin senaste lekfulla rapport ”Rollspelets betydelse för barnets utveckling”. En spännande presentation som handlade om barns olika sätt att leka och hur barn tar in och bearbetar information genom lek.

1 Lego Barns lek

Barn har många olika sätt att leka

Barn leker på massor av olika sätt. Lego har delat in dem i fem kategorier; fysisk lek, lek med saker, symbolisk lek, rollspelslek och lekar/spel med regler. Varje kategori av lek utvecklar vissa typer av färdigheter hos barnet och barn intresserar sig extra mycket av vissa kategorier under vissa utvecklingsfaser i sitt liv. Att rollspela och klä ut sig och gå in i rollen som någon annan är exempelvis  extra spännande för fyra-åringar.
Spel är väldig utvecklande då barnet får sätta sig in i hur andra uppfattar en situation och spelets regler sätter ramarna för hur leken/spelet ska gå till.

2 Lego Rollspel

Att förstå och bearbeta vardagen genom rollspel

Rollspel är ett tryggt sätt för barn att experimentera och få leka ut saker de kanske inte förstår eller får/kan hantera i vardagen. Barn älskar att vara med och hjälpa till, men kanske är det för farlig att laga mat på spisen. Då kan man låtsas att man lagar mat på sin leksaksspis, eller så kokar man bokstavssoppa med några klossar och en tom burk.

Genom leken har barnet kontroll både över framtiden och det förflutna. Barn tycker särskilt ofta om att leka i dåtid. Man leker i nuet att man redan gjort något tidigare. Att berätta nu att man gjort något ”då” kan vara ett sätt att ta kontroll över tillvaron. Någon som redan hänt kan inte ifrågasättas eller ändras. Barnet kan då leka ut vilken fantasi som helst eftersom det redan hänt.

När barn leker tillsammans så är det självklart att det är en viktig komponent att kunna lära sig samarbeta och förhandla. Man kan behöva kompromissa för att komma fram till lekens ramar och innehåll. Genom dessa färdigheter utvecklas barnet socialt och språkligt.

Vuxnas roll i barnens lekar

Som vuxen är det viktigt att hjälpa barnen få ett flyt i leken, att finnas som stöd med problemlösning så att leken kan gå framåt och fortsätta. Det är också viktigt att som vuxen ta leken på allvar och gå in i leken helhjärtat. Ett exempel är att vara noga med detaljerna för att barnet/barnen ska känna att det är ”på riktigt”. Att låtsas att man går igenom en dörr för att hämta något och sedan gå ut genom dörren på ett annat ställe än där dörren var förut kan vara mycket störande för barn som har en stark känsla för vad som går och vad som inte går.

En annan viktig sak är såklart att vara närvarande i leken och verkligen vara med. Ett barn känner direkt om du inte är med på riktigt och istället har tankarna på middag, jobbet eller mobilen.

Lego som en del i rollspelet

Lego ville ju såklart lyfta fram sina produkter som bra redskap för att leva sig in i rollspelet men även en populär del i flera av de andra lekkategorierna. Vi på Stunder av Lycka är glada över att vi får möjlighet att dela Legos forskningsresultat här och hoppas att ni har fått inspiration att leka mer i vardagen. Man blir aldrig för gammal för att leka!

Lego Play Collage_1200

 

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera