Svarta Hål – En Kvantfysisk Vaudeville

Var: Södra Teatern
När: Kl.19.00
Datum: 23 & 24 september, 2 & 3 oktober
Pris: 250 kr
Biljettbokning: Hemsida


Musik: Leif Jordansson. Text: Sophie Holgersson. Regi: Peder Bjurman och Charlotte Engelkes. Kostym: Anna Ardelius. Medv: Charlotte Engelkes, Lindy Larsson, Leif Jordansson, Tomas Hallonsten, Erik Nilsson.

Ett inbillat äventyr om början, mitten och det vi alla en gång ska bli – stjärnstoff. Sång, musik och mörk materia utifrån en alldeles egen händelsehorisont där trolleriakter upplöses i tomma intet. Bakom den svävande röda ridån döljer sig oändligheten. Brutal varitéunderhållning förenas med ljuv kvantteori i en musikal om inre och yttre svarta hål.

Urpremiär 23 september

Den 23 september var det urpremiär för den nyskrivna musikalen Svarta Hål – En Kvantfysisk Vaudeville med Charlotte Engelkes och Lindy Larsson på Södra Teatern. Självklart var Stunder av Lyckas redaktion på plats för att se den fartfyllda musikalen som är regisserad av Peder Bjurman.
1 Svarta hål - Entre
Urpremiär för ”Svarta hål” på Södra Teatern. I foajen säljs borttappade strumpor, kanske från ett alternativt universum.

 

2 Svarta hål - Lindy Larsson
Lindy Larsson som Mr Dark Energy.

Allt är relativt, framför allt verkligheten.

Direkt när föreställningen börjar möts vi av det existentiella, lite mörka. Vi är välkomna till föreställningen, om vi är där, eller inte. För allt är ju relativt. Föreställningen tar oss med på en resa i hisnande fart där musikaliska nummer byter av varandra och varvas med dans, mimspel och teater. Varje nummer är väl avgränsade till de andra men binds samman av det oförståeliga, lite absurda.

3 Svarta hål - Energisk Ensemble
Musikal, teater, mimspel i kabaréstil.

 

4 Svarta hål - Charlotte Engelkes
Charlotte Engelkes som Mrs Big Bang

Mörka karaktärer

Vi trollbinds av Lindy Larssons mörka karaktär Mr Dark Energy, dras till honom som mot ett magnetisk fält där han vrider och vänder på vår värld och det vi kallar verklighet. Charlotte Engelkes ställer alla de svåra frågorna som Miss Parallell Universum och lämnar ingen oberörd när hon melankoliskt funderar högt. I rollen som Mrs Big Bang är Charlotte Engelkes stor, stark, explosiv i gigantisk krinolinkjol. Musiken spelas av en tremannaorkester som även deltar på scenen med både sång och instrument. Ibland är intrycken så många och så absurda att publiken skrattar högt, åt tokigheterna.

5 Svarta hål - Pappersgubbe
Effektfull lek med papper, ljus och dans.
6 Svarta hål - Bumper Ball
Sång och dans i Bumper Balls.

 En Vaudeville – precis som de vill

Det är svårt att recensera något man inte riktigt förstår, en utmaning i att hitta en början – och ett slut. Föreställningen är nog medvetet lite rörigt, ”It’s all in the making” sjunger Lindy Larsson och Charlotte Engelkes. Planeter rullar in på scenen, fortsätter ut och vi får en grundlig genomgång – ett djupdyk i svarta hål, denna magnetiska antimateria. Aktörerna fastnar i hål, man döljer dem, man klipper ur dem och man är dem. Hålet och bollens form genomströmmar hela föreställningen. Gång på gång påpekar man dessutom att det är viktigt att sätta punkt för även det är ju ett svart hål.

Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera