Förskolan är stängd och vi har ingen tid att passa. Hela familjen myser i sängen och den klarvakna tvååringen släpper en hög med böcker på oss. Ylva viftar uppfordrande med Max-böckerna. ”Läsa bok! Nu!” Sedan följer en omständlig process med att beskriva hur vi ska sitta, vad vi ska läsa och hur täcket ska ligga. För tvååringen har en bestämd åsikt minsann.

Det är så mysigt att få den här stunden tillsammans. Jag är glad att Ylva bestämde att vi skulle sitta allihop och läsa Barbro Lindgrens enkla men inlevelsefulla böcker. För några dagar sedan tog vi dock beslutet att censurera vårt hem från en av böckerna. Tre av de sju Max-böcker vi har i vår ägo gjorde mig upprörd. Jag tyckte inte Max var snäll mot djuren i böckerna, i alla fall inte i alla böckerna.

Stunder Max books
Efter en genomgång ville jag helst sortera ut och censurera Ylvas bokhylla. Men efter en diskussion med maken kom vi fram till att bara en bok verkligen behövde rensas bort. I ”Max napp” visar Max stolt och lite retsamt upp sin napp, som självklart är hans. Men den fräcka ankan tar hans napp. Max reagerar genom att slå ankan i huvudet så han tappar nappen och sedan springer han för livet. Sen är sagan slut. Vad lärde Ylva sig där? Att använda våld för att få som man vill?

I ”Max boll” puttar Max katten och i ”Max kaka” drar Max vovven i örat. Inte ok enligt mig. Maken argumenterade för att de skulle vara kvar i hyllan eftersom vovven blir arg på Max och för att katten inte så tydligt blir puttad.

Stunder Max books censored
Hur hade ni gjort? Är det någon annan som gjort likadant? Jag har funderat ganska länge nu på om det är rätt metod att ta bort boken eller om man ska prata om att det är fel. Kommentera gärna!

Jag inbillar mig att vår stund blev trevligare efter att boken försvann. För den stund vi hade var hur mysig som helst. Men jag funderar såklart på om det var rätt väg att gå.

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

2 COMMENTS

    • Jag tycker om dem i stort, för små barn är det spännande och det händer mycket. Vi läser mycket böcker, men följer inte så ofta texterna utan utforskar bilderna. Just nu är det Bu och Bä som gäller.

Kommentera