Det började i somras då jag genom vänners delningar fick syn på industrihönorna som undgått slakt och istället fått ett nytt hem på Habblarp Trädgårdar. Det var 67200 personer som hade delat dessa fem hönors livsöde och uppmaning om att fundera över den äggproduktion och äggkonsumtion som vi är en del av idag.

Habblarp start Collage

När jag väl börjat följa hönorna var jag först chockad, så det är så här våra eko-höns ser ut.

Sedan fastnade jag på att läsa kommentarer, stöd och om livet på gården på Habblarp. Den fantastiskt inspirerande Sofia Rönnels som skriver kärleksfullt och humoristiskt om hur dagarna ser ut på gården och hur de fem industrihönorna sakta återhämtar sig från sitt hårda liv och börjar leva.

Habblarp 5v Collage
Stor skillnad! Till vänster ser ni en av industrihönorna efter att ha varit 5 veckor på Habblarp Trädgårdar. Den högra bilden togs precis när de kommit till gården.

Fastnade helt på höns och fortsatte läsa

Jag läste om ekohöns i massproduktion som har mineralbrist och för små utrymmen och därför hackar på varandra och rycker bort sina egna och andra hönorns fjädrar. Hönor som lever ett liv med att kläcka ett ägg om dagen i 90 veckor innan de är uttjänta för massproduktion av våra frukostägg för några ören styck. Hönor som lever 12-14 år men som istället slaktas och mals ner till minkfoder.
Jag ska ärligt säga att jag inte riktigt vetat vad jag förväntat mig av dagens matproduktion. Jag var tidigare stolt över att alltid välja ekoägg från frigående höns utomhus, och att jag tagit ställning genom att inte köpa ägg om jag inte hittade dessa på ägghyllan.

Habblarp eko Collage

Lite fakta:
I Sverige äter vi 200 ägg per person och år. Av dessa är drygt 12 procent ekologiska ägg, vilket betyder att de kommer från hönor som har tillgång till utevistelse och får foder som till 95 procent är ekologiskt odlat. Hönorna, som max får vara sex stycken per kvadratmeter i stället för nio, har dessutom tillgång till både ströbad och sittpinne. Jämfört med sina stackarna i burhönsträsket, som aldrig får se dagens ljus och trycks ihop på ett utrymme stort som en A4-sida.

På något sätt kände jag nu att även om hönorna jag köpte ägg ifrån hade det liiite bättre än frigående höns i övrigt så mådde jag ändå dåligt för jag trodde de hade det ännu bättre än jag nu insett. Ett tag slutade jag att köpa ägg helt till familjens förtret, men jag såg bara dessa fem räddade hönor framför mig och tänkte på de som är i produktion nu. Det gick helt enkelt inte.

Jag började leta efter alternativ för jag ville hitta ägg från glada hönor som har bra förhållanden. Efter lite research hittade jag Facebook sidan Ägg Nära Dig och hemsidan Svensk Lantmat. Precis som när jag funderade över om jag skulle börja tvätta håret med björkblad, så funderade jag även här på vad som gör mest gott om man bor i Stockholms innerstad. Det funkar ju inte att åka 30 mil för att köpa 40 ägg, hur bra hönorna än har det.

10574470_605754156209393_5524603191021750511_n

 

Hos Ägg Nära Dig hittade jag en text från Folkunga Ägg som skrev att de levererade ägg till Stockholm en gång i veckan på tisdagar. Äggen förbeställs och bokas i mån av tillgång och man hämtar äggen på Södermalm på gångavstånd från vår lägenhet, helt perfekt.

140930 Agg fran Folkungaagg

Idag hämtade vi upp de första äggen och jag är så glad över att ha köpt mina första ägg från lyckliga hönor. Äggen är jättefina, olika stora och lite spräckliga. En första dag för en ny komsumtionsvana. En stund av lycka för mig!

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera