Längs Blåavägen åker telefonen fram. Här finns massa fulfint att fotografera.
Längs Blåavägen åker telefonen fram. Här finns massa fulfint att fotografera.

Älskar man som jag språk och dessutom intresserar sig för detaljer kommer vardagligheter i blickfånget som annars hade passerat som självklarheter. Dagens exempel är Blåavägen ute vid Danderys sjukhus. Vad handlar det om? Blåavägen slingrar sig genom sjukhusområdets annexbetonade och lägre regioner, smeker sig förbi bårhuset och petar sen ner mot vattnet och Kevinge strand. Om bara den hade fått fortsätta. Nu slutar Blåavägen i en lite bortglömd parkering.

Blå vägen, eller Blåavägen?
Blå vägen, eller Blåavägen?

Men det var inte sträckningen som var intressant, utan namnet. B-l-å-a-v-ä-g-e-n. Hur uttalar man det? Vad avsågs vid namnbildningen? Blåa vägen, med lite lagom obestämt uttal på Blåa (som är talspråk för Blå), eller BLÅA vägen, med distinkt understruket Blåa, för att berätta att detta till skillnad från den röda eller gula vägen är den blå vägen. Eller är Blåavägen bara ett lustigt namn på en väg, och har (nästan) ingenting med blått att göra, på samma sätt som Sveavägen och Smultronstigen lösgjort sig från bakgrunderna?

I övrigt inga paralleller mellan Blåavägen och Smultronstigen eller Sveavägen. Sveavägen, som skulle bli en Stockholms Champs-Élysées. Blåavägen har inte alls de ambitionerna. Den ligger i stället där slumrande i motorvägens ljudliga skugga och väntar på nya däck som ska rulla och nästa par skor som ska trampa.

Blåavägen heter den i alla fall, uttalat i en enda rullande följd – som Hiahia, häxan i Bamse. Utan paus eller med bara en ytterst försiktig paus mellan Hia och Hia, precis som i Blåa vägen.

Om du nu undrade.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera