Stunder av lycka Scarfos glassdisk
Stunder av lycka Scarfos glassdisk
Stunder av lycka provar Gelateria Scarfo i Ålsten
Stunder av lycka provar Gelateria Scarfo i Ålsten

Jag fick höra talas om glasshaket i Ålsten första gången via min mans kompis. Nu talar alla om den. Jag bestämde mig för att pröva. Jag tog med vännen och kollegan Ylva. Våra nästan jämngamla döttrar fick också följa med.  Jag tänkte att hennes dotter kunde lära min att gå. De tampades mest om en lattesked.

Vi åkte till Ålsten och började med att kolla in secondhandbutikerna. Alltid spännande. Ylva handlade sand. Jag avstod men fick livliga bilder i huvudet, detta gjorde att jag avstod från ett inköp.

Sedan april har Gelateria  Scarfó varit öppet. Det verkar ha varit succé från första början. Det är enkelt men vackert. Inget onödigt krusidull. Jo en galet läcker guldig chokladmanick stod som en örn över glasdisken. Den hade en tappkran och ur den kom varm choklad! Jag hade kunnat gå ned i spagat av det om jag inte vore så stel. Ägarna har gått på glassutbildning i Bologna, det vill jag med nu. Min enkla glassutbildning består av Philips manual som hör till glassmaskinen jag fått av svärföräldrarna.

Glasspatrullens fyra tjejer, Anna med Tylla i knät och Ylva med lilla Hedda
Glasspatrullens fyra tjejer, Anna med Tylla i knät och Ylva med lilla Hedda

Jag provade åtta sorter (sorbet i smakerna mörk choklad, mango och hallon. Glass i smakerna pinje, kastanj, kokos, hasselnöt, och pistage). Mangon tjyvade jag av Ylva. Är ingen älskare av fruktglass egentligen, utom hallon.

Jag började med hasselnöt, den låg överst och var fantastiskt god, godaste jag smakat tror jag. Sen tog jag pistagen och då var den ÄNNU godare. Tidigare var min favorit Hansens flödeis på pistagefronten. Den ligger nu tvåa. Pinje var också väldigt god och ovanlig. Hallonsorbeten gillade jag också men den kommer snart försvinna för säsongen är över. Bra med säsongsanpassat. Ylva tyckte mango var jättegod och ”kändes helt naturlig”. Det vill säga att den innehöll just det mangoglass ska innehålla nämligen mango. Nada mas. Den var ekologisk från Spanien. Allt görs av de finaste råvarorna man kan få tag i. Underbart!  All glass var också jättebra såklart men ribban efter pistagen var satt så väldigt högt att inget nådde riktigt upp till den. Totalupplevelsen var 9 av 10. Jag vågar inte ge 10 på mitt första försök. Jag får alltså återkomma senare.

På väg hem hade jag allvarliga funderingar på att övergå till en helt glassbaserad diet. Jag tor att deras utbud mer än väl täcker in en vuxen människas behov av vitaminer, proteiner, fett och socker.

Nu blev ni väl otroligt sugna på glass antar jag. Därför ska jag ge er mitt bästa recept på hallonglass. Det är en återkommande favorit här hemma och ibland tar maken med till jobbet och bjuder. Då har det hänt att han låtit påskina att han gjort den själv….Extra kul blev det då en av jobbarkompisarna frågade om receptet. den var han inte förberedd på!

– Öh öh hallon, socker och jag tror grädde…

Men till hans försvar kan jag säga att han faktiskt vet hur man gör, även om han aldrig gjort den själv, han hänger över axeln på mig. Det underlättar om man har en sådan fantastisk glassmaskin från Philips som jag har men såklart kan man handröra den.

Hallonglass Deluxe Easy Peasy av Anna Voltaire
Hallonglass Deluxe Easy Peasy av Anna Voltaire

Hallonglass deluxe easy peasy

• 3 dl halvtinade hallon
• 2 dl strösocker
• 3 dl grädde

Mixa hallonen, tillsätt socker och grädde. Mixa lite till och sen häller du allt i maskinen. Busenkelt och urgott!

Har jag barn på besök skopar jag upp den i våffelstrutar och har hallonsås på. Är det vuxna får de den på fat kanske med ett havreflarn och chokladsåsen.

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera