Märta med den färdiga klockan.
Märta med den färdiga klockan.

Har du lite färgglatt papper över och en tomhylsa från en toapappersrulle kan ni pyssla en supersnygg klocka som går absolut rätt två gånger om dygnet. Det fina med den här klockan är att det är lätt att göra flera. Gör en gul till ett soligt kalas och en extra cool med massor av visare och skruvar och rattar till när leken handlar om hemliga agenter eller månfärder.

Pysslet kommer från Itty Bitty Box, där vi såg idén. I vår version använder vi en gammal godispåse som får nytt liv så här. Pysslet tar cirka 10-15 minuter och kan göras också med små barn. Hjälp av en vuxen krävs framför allt för att klippa en rund urtavla.

Så pysslar du en egen klocka till barnen.
Så pysslar du en egen klocka till barnen.

Pysselklockan utan batterier, så här gör du:

1. Ta fram färgglada papper, tjocka papper är lite svårare att limma, men gör att klockan håller bättre för lek sen. Ta också fram en tomhylsa och lim eller tejp, gärna dubbelhäftande, men vanlig tejp går också bra och är billigare. Vi använde vanlig tejp som vi gjorde dubbelhäftande genom att tejpa ihop små rullar vi plattade ihop.
2. Mät tomhylsan och klipp motsvarande delar färgglada papper.
3. Klipp upp tomhylsan enligt bilden, det behövs för att kunna ta på klockan sen. (Tomhylsan är för trång för att trä handen igenom.)
4. Limma eller tejpa fast dina pappersbitar du har klippt.
5. Ta något runt som du kan använda som mall för urtavlan. Se till att urtavlan blir lagom stor för klockarmbandet (=tomhylsan).
6. Rita runt mallen för urtavlan.
7. Klipp ut urtavlan, gör den så rund som möjligt. Här behövs ofta en vuxens hjälp. Rita visare och urtavla och limma eller tejpa fast.

Klart!

Märta med den färdiga klockan.
Märta med den färdiga klockan.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera