Stunder av lycka chocobanan
Stunder av lycka chocobanan
Chocobanan gör du snabbt och alla gillar det, stora som små. Vanlig blockchoklad duger fint.
Chocobanan gör du snabbt och alla gillar det, stora som små. Vanlig blockchoklad duger fint.

Är det dags för fest eller som hos oss bara en onsdagskväll som behövde förgyllas? Har du blockchoklad och strössel hemma, en banan? Bra, då kan du göra supersnabba chocobananen. Det blir gott och festligt och är busenkelt. Dessutom kan du göra det tillsammans med barnen, som tycker det är roligt att vända bananskivorna i den varma chokladen.

Vi använder strössel från Citygross, sjukt billigt jämfört med småförpackningarna som brukar stå nära glassen på Ica eller Hemköp.
Vi använder strössel från Citygross, sjukt billigt jämfört med småförpackningarna som brukar stå nära glassen på Ica eller Hemköp.

Inte behöver du heller temperera chokladen, sånt jox och krångel passar till finare gott. Det här är gott som går snabbt och som äts samma dag eller kväll. Bananen inuti är färsk, så det passar inte så bra att spara till en annan dag. I så fall får du frysa godiset, men det blir inte samma sak sen.

Chocobanan – så gör du:

1. Ta fram strössel och blockchoklad och en lagom fast banan. Den ska inte vara för mogen.

2. Skiva bananen.

3. Mikra blockchokladen försiktigt. Den bränns lätt vid, så ta hellre ett par omgångar på lägre effekt. Skålen blir varm före chokladen, tänk på det. Du kan alltså bränna dig på skålen trots att chokladen inte ser ordentligt smält ut.

4. Arrangera ett smörgås- eller bakplåtspapper på en bricka eller skärbräda. Lägg bananskivorna i chokladen, vänd dem och fiska upp med en gaffel. Spetsa dem inte på gaffeln, det blir svårt och kletigt att få bort dem.

5. Lägg dem på bakplåtspappret, strössla med ditt favoritströssel. Kanske vill du pynta med något roligt. Vi använde pappershjärtan från Lagerhaus.

6. Låt kallna/stelna. Färdigt och förbluffande gott!

Stunder av lycka chocobanan, pappershjärtan från Lagerhaus Stunder av lycka chocobanan, pappershjärtan från Lagerhaus

Smaken beror mycket på chokladen, köper du dyrare choklad kanske det smakar ännu bättre. Vi använde Icas blockchoklad och tycker att det blev jättegott. Kombinationen banan och choklad är klassisk och väldigt god.

PS. Elvispen i bild 2 på sidan använde vi till grädde, till en helt annan grej, du behöver ingen visp till chocobanan!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera