Jag har precis stigit av ett fullpackat pendeltåg ihop med ett myller morgontrötta människor på väg till jobbet. Klockan är 8:30 och det är en krispig, härlig höstmorgon, solen skiner och det har än en gång blivit dags för mig att… sova.

Eftersom jag arbetar med ett TV-program som sänds ”24/7” händer det att jag arbetar natt. Innan det blev av hade jag inte tänkt så mycket på hur nattskiften skulle påverka mig och min kropp. Kanske funderade jag i banor som om det skulle påverka mig alls. Jag är ju ung, vältränad, pigg och rask 😉 och trodde nog att jag kunde lura kroppen att dag var natt, och natt var dag.

Jag redigerar tv live på Stockholm Studios.
Jag redigerar TV live på Stockholm Studios.

Men – det visade sig att kroppen kan klockan utantill. Det spelar ingen roll hur mycket jag sover innan ett nattpass, för när klockan blir 4:30 är mina ögonlock alltid lika tunga. Min lösning brukar vara att skutta upp och röra på mig, eller att ta något litet att äta.

Men hur äter man då på natten? Eftersom matsmältningen och hela kroppen är inställd på vila nattetid ska man helst inte äta alls. Det är tyvärr inget alternativ för mig, jag som gärna vill äta hela tiden 🙂 Därför brukar jag ha med mig ett mindre nattmellanmål som mättar bra. Ägg, nötter, kanske avokado, och helst med en kopp grönt te till.

Avokado, cashewnötter som innehåller bra fett, ägg och grönt te.
Avokado, cashewnötter som innehåller bra fett, ägg och grönt te.
Flitens lampa brinner.
Flitens lampa brinner.

Det finns människor som inte klarar att jobba natt. De klarar inte återhämtningen, som måste vara effektiv och snabb om inte veckorna ska bli till en konstant dimma. För att jag lättare ska kunna återhämta mig och komma i balans brukar jag försöka behålla mina ordinarie matvanor även när jag haft nattskift. Jag äter frukost på morgonen när jag kommer hem, äter lunch lite senare på eftermiddagen när jag vaknat och ett kvällsmål innan jobbet. Det här kanske låter helt upp och ner för er, men det funkar faktiskt, i alla fall för mig.

När det kommer till träningen tränar jag aldrig efter ett nattpass, då gäller det i stället att gå raka vägen till sängs. Det är både dumt och onödigt att provocera kroppen, som ju verkligen behöver sin vila. Särskilt som jag ofta tränar hårt dagtid i veckorna. Ta hand om kroppen, så tar den hand om dig.

[divider]Vad är ditt bästa vakenknep?[/divider]

Flera av dem som jag möter på pendeltåget morgontid har sin kaffefyllda termos som bästa vän. Kaffet rinner ner, humöret går upp. Har du något knep för att hålla energin uppe under dygnet? Dela gärna med dig!

Emma Larusdottir
Emma älskar att vara aktiv och har hållit på med sport sedan barnsben. Emma jobbar i den glamorösa TV-branschen, bland annat med dokusåpan Big Brother. Hon är extremt envis, skrattar mycket och har en smittande positiv syn på livet. Hon tränar och instruerar i kampsport, älskar äventyr, snowboard och är en inbiten chokladfantast.

3 COMMENTS

  1. Hej Emma!

    Jag har jobbat en hel del nattjourer, då är man ju inte alltid vaken hela natten men man jobbar ibland in i vargatimmen. Sen kan man väckas när som helst av något akut. Det är ganska så slitsamt och kroppen måste ställas om från vila till full fart på bara några minuter. Hjärtat klappar för fullt och man försöker komma ihåg var man är, vad som måste göras och att inte göra fel!
    Maken har nattarbetat länge och gör det fortfarande då och då. Hans lösning, och det som de flesta på hans jobb upptäckt, är att inte äta riktig mat. Nötter, fil och annat lättsmält fungerar mycket bättre, som du ju verkar göra. Säkert hänger det ihop med hormonnivåerna och att kroppen ju egentligen befinner sig i ett viloläge. När man sedan ska sova är mörkt och tyst en förutsättning. Man ska inte nattarbeta för mycket. Det har en dålig inverkan på kroppen. Kvinnor blir mindre fertila, män säkert likaså. Fler spontanaborter och gör man det länge lever man kortare. Jag undrar om det verkligen kan vara värt att utsätta folk för det för TV??? När det gäller sjukvård, poliser, brandmän osv då är det ju berättigat men för att sända reality TV…..;)
    A

Kommentera