Stunder av lycka - Om överkonsumtion av Anna Voltaire
Stunder av lycka - Om överkonsumtion av Anna Voltaire
Tvåpack (såklart) jamaicansk Läkerol...för den som längtar bort men handlar så mycket att pengarna inte räcker till resan?
Tvåpack (såklart) jamaicansk Läkerol…för den som längtar bort men handlar så mycket att pengarna inte räcker till resan?

Det har kommit ut en bok av en kvinna som under ett år lät bli att shoppa. Wow! Jag såg en reklamannons för ett charterbolag. En bild på vad som skulle kunnat ha varit en Singapore sling och texten: Undrar vad den kostar? Svaret var INGENTING! Du kan dricka så många du vill det är ALL INCLUSIVE. Köp två få den tredje på köpet, välj Plusmeny och få en extra Big Mac!

Egentligen hade jag hoppats att den inledningen skulle räcka men har sent omsider förstått att jag inte är representativ för mänskligheten. Därför ska jag försöka fördjupa mig.

Vi ska vara duktiga idioter och konsumera oss ur den djupa ekonomiska kris vi hamnat i på grund av bankernas oförsiktiga placerande och vissa EU-länders dåliga skötsel av finanserna och antagligen viss korruption. De som har väldigt mycket pengar kan nog konsumera mer men den lilla människan som faktiskt kan se botten på plånboken då och då…det är den alla är ute efter.

Det är vanligt folk som ska köpa en extra hela tiden, som de inte behöver men kan få ”på köpet”. Vanligt folk lockas att köpa resor med bottenlösa glas, och man få applåder från ”marknaden”. OK, jag fattar att hjulen måste snurra, jag driver ju själv butik, men denna överkonsumtion och måttlöshet skaver. När jag går och handlar lördagsgodis till mina barn köper jag en var av till exempel kexchoklad. Då får man ofta höra; du kan ta en till, den är gratis!-Nej tack, säger jag då och får oförstående blickar. Jag köper ibland Leva & Bo, en kompis skriver i den. Det får man inte göra om man inte köper hela blaskan. Och då gör jag det, köper hela men tar bara bilagan. Jättekonstigt tycker folk . Någon gång har jag tvättat bilen och då skulle man få en Coca-Cola och Aftonbladet. Jag läser aldrig Aftonbladet och Cola, det är för helgen. Killen bakom i kön undrade om han fick ta min. Japp, det fick han. Jag åkte dit för en BILTVÄTT, inget annat.

Min bror och jag är trots samma föräldrar väldigt olika. Han köpte vid ett tillfälle guldfiskar till poolen i Frankrike. Det skulle jag aldrig i hela livet göra. De dör av klor och onödigheten i detta är för mig helt överväldigande. En gång föreslog han (när jag bara hade tre barn) att vi skulle köpa en cigarettbåt ihop….ja ni hajjar. Vi lever lite olika liv. MEN, han tar inte heller emot den extra hamburgaren eller kexchokladen. Vi är uppfostrade så. Nog är nog.

Den här texten, eller krönikan kom till liv när jag såg den där röda drinken. Tänk er, gratis alkohol på semestern…hur blir det för barnen? Föräldrarna helt däckade vid lunch för drickat kostar nada. Fy sjutton säger jag. Samma med bufféborden. Folk lassar på så mycket de kan och lämnar sedan hälften och går för att hämta mer av allt…Tragiskt när större delen av världen lever i fattigdom. Och nej, jag tror inte allt blir bättre för att vi går i säck och aska här men att överkonsumera gör oss inte lyckligare. Inte mig iallafall. Jag vill inte äta mer choklad och dricka mer sprit för att det är gratis. Och en annan sak; There is no such thing as a free lunch!

Världen klarar inte att försörja oss alla får man titt som tätt höra. Mitt råd är: Köp kvalitet, laga när det går sönder, överät inte, och alkohol, det är ett dödligt gift!

(Jag är inte alkoholhatare, jag dricker också vin, Champagne, Pina Colada och andra goda drickor, så ni kan inte avfärda mig som galen nykterist. Men jag jobbar på en beroendemottagning och vet hur mycket ångest berusade föräldrar ger sina barn och hur lätt det är att komma in i dåliga vanor, lagom är bäst!)

Tjingeling!

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera