Ellens Gryta är ett litet familjeföretag som levererar färdiglagade middagar direkt hem till dörren. Genom att erbjuda rätter av det slag en vanlig familj bara skulle kunna drömma om att hinna laga under en vardag, hoppas de kunna ge familjer mindre dåligt samvete över matlagningen och mer tid tillsammans.

Komikern Thomas Järvheden höll nyligen en föreläsning om lycka och familjeliv där han sa: ”Vadå livspussel? Det känns mer som ett jäkla tetris där bitarna faller snabbare och snabbare. Man lägger en bit fel och sen skiter sig allt.” Många känner säkert igen sig i den stressade vardagen där allt är fokuserat på att vara så snabbt och effektivt som möjligt.

Grundaren av Ellens Gryta,  Ann-Louise Josefsson, visar veckans meny.
Grundaren av Ellens Gryta,  Ann-Louise Josefsson, visar veckans meny.

Grundaren till Ellens Gryta, Ann-Louise Josefsson, ville att familjen skulle äta god men framförallt nyttig mat. Ann-Louise ville inte att barnen skulle slänga i sig mackor innan träningen, men insåg att hon inte hann laga bra och varierad mat i vardagen. Det blev makaroner och falukorv, köttfärsås och spagetti på rullande schema. Ann-Louise och hennes man provade att laga storkok på helgerna att äta under veckan, men insåg att de ville vara med familjen på sin lediga tid, inte stå och laga hela veckans middagar. De insåg att fler säkert hade samma problem i vardagen och grunden till Ellens gryta var född.

Ellens Gryta - riktiga grytan
Mormor Ellens gryta

Mormor är förebilden

Namnet Ellen kommer från Ann-Louise mormor.
”Ellen var en kvinna som brukade hjälpa sina barn med bakning och matlagning. Ellen blev en avlastning i vardagen för människorna runt omkring henne – precis som Ellens Gryta är tänkt att vara”, berättar Ann-Louise.
Enligt hennes erfarenhet är dagens mor- och farföräldrar mer aktiva och har ofta ett eget späckat schema och både kan och vill inte hjälpa till i samma utsträckning som tidigare generationer. Vi har också blivit mer mobila och bor inte sällan många mil från våra släktingar. Att kunna få ihop vardagspusslet har därför blivit svårare och dagens familjer söker lösningar till vardagsstressen.

Färdiglagade middagar du inte hade hunnit laga själv

Varannan vecka levererar Ellens Gryta ut färdiga middagar till sina kunders hem. Rätterna är kylda och kan förvaras i kylskåp eller frysas. Exempel på rätter i menyn är lasagne gjord på köttfärssås som kokat i tre timmar, högrevschili som kokat i upp till fem timmar eller varmrökt lax med lime örtsås. Kunderna väljer själv tillbehör, det som vi nog skulle kalla basvaran, såsom potatis, ris, bulgur, pasta, bröd och sallad. Man väljer hur många portioner man vill ha och hur många dagar i veckan, tre eller fyra dagar. Ellens Gryta låter kunderna välja mycket själva och de har också sett till att alla middagar är glutenfria. Laktosintoleranta kunder har även möjlighet att få mat anpassad.

Ellens Gryta smakportion
Ellens Gryta – Smakportioner ur en veckomeny; gaspacho, kyckling paneng curry och varmrökt lax med lime örtsås.

 Mat lagad med kärlek

Det känns verkligen att teamet bakom Ellens Gryta har lagt ner mycket tid på att göra sitt koncept riktigt bra. Allt är genomtänkt och lagat med omsorg och kärlek. Vi fick möjlighet att prova smakportioner ur en typisk veckomeny och maten var långt över förväntan. Ellens Gryta samarbetar med kocken Nicklas Lewenhagen som är delägare i Willy Ohlsson  i Östermalmshallen, han berättade att det är precis sån mat som Ellens Gryta levererar som han vill laga och han kände direkt att de stod för samma saker. En annan känd kock som syns hos Ellens Gryta är ”Fredagskocken” Mattias Larsson som tipsar kunderna med minirecept för tillbehören, han är även en del av det team som tar fram veckans menyer. En veckomeny består av en rätt med fisk, kött och kyckling, samt en vegetarisk soppa. Om man väljer tre middagar i veckan så tas den vegetariska soppan bort.

Vi trodde att priset skulle vara haken…

Allt verkar sådär Bullerbyutopiskt att man är säker på att det finns en hake. Maten som till stor del är ekologisk och säsongsbaserad med fokus på husmanskost kändes farligt ouppnåelig. Under pressträffen var jag säker på att det här inte var något för min familj på tre personer varav en tvååring, men innan vi lämnade Östermalmshallen hade vi faktiskt bestämt oss för att prova. Förväntningarna är skyhöga, så nu gäller det att Ellens Gryta fortsätter att leverera.

[divider]Prisexempel Ellens Gryta[/divider]

Ellens Gryta chiligryta2 personer 449 kr för 4 middagar.
4 personer 819 kr för 4 middagar.
6 personer 1189 kr för 4 middagar.

 

Intresserad av att veta mer?
Surfa in hos www.ellensgryta.se eller läs vad Jesper och Karin tyckte om den Boeuf Bourguignon som de åt när de landade hemma efter att ha kommit hem från BB.

 

Hur löser ni vardagen?
Kommentera gärna med era bästa tips!

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera