Stunder av lycka - Emma Laurusdottir skriver om Kung fu
Stunder av lycka - Emma Laurusdottir skriver om Kung fu
Här är mitt andra hem – Kampsportslabbet – svettigt, hårt och äkta. Träningsutrustningen längs väggarna väntar på mig och jag är otålig att börja mitt pass.
Här är mitt andra hem – Kampsportslabbet – svettigt, hårt och äkta. Träningsutrustningen längs väggarna väntar på mig och jag är otålig att börja mitt pass.

Jag kliver in i lokalen och tar några steg innanför dörren där jag möts av den välbekanta doften, eller ska jag säga odören, av ingrodd svett. Från träningslokalen hör jag hur det smattrar och smäller från slag som möter mittsar (en slags kudde för slag och träning) och jag hör en tränare som skrikande manar på sina elever. Det är så välbekant. Ett leende sprider sig över mina läppar. Äntligen är jag här igen…

Jag har många gånger fått frågan hur det kommer sig att jag började träna just Kung fu. Svaret är ju självklart: Jet Li och Jackie Chan.

Dessa två Kung fu-mästare gjorde många filmer i början av 2000 talet, då jag växte upp, och jag ville vara precis som dem. När mina tjejkompisar i skolan satt och ritade hjärtan runt namnet på den sötaste killen i klassen satt jag och gjorde hjärtan runt ordet Kung fu! Kung fu är kinesiska och betyder ungefär ’’skicklighet genom hårt arbete’’. Efter en massa tjat på mina föräldrar fick jag slutligen prova ett träningspass och det var kärlek vid första roundkicken. Sedan dess har jag tränat och slitit och dessutom tävlat till och från – och jag kommer aldrig att sluta.

Jag tränar på Kampsportslabbet, mitt andra hem, som jag brukar skämta om. Men under vissa perioder känns det faktiskt som att jag spenderar mer tid där än hemma. På Kampsportslabbet har jag gråtit, skrikit, svettats, kämpat, tvekat, våndats och slitit mitt hår, men framför allt njutit och skrattat. Jag får energi från personerna som tränar och arbetar där och för mig är det en plats där jag kan hämta kraft i dubbel mening – här brukar jag kunna vända även en usel dag till en riktigt bra. Och trots att jag nu har tränat intensivt i flera år ser jag varje gång fram emot att träningen och att få träffa alla människor och vara en del av gruppens starka gemenskap.

Jag går in i mig själv när jag tränar – fokus ger mig energi och mentalt välbefinnande.
Jag går in i mig själv när jag tränar – fokus ger mig energi och mentalt välbefinnande.

Här får jag inte bara grym och fokuserad träning med snygga magrutor utan också energi och glädje som räcker långt ut i livets andra delar. Jag önskar att alla människor kunde hitta en sådan plats, en plats där ett välgörande välbefinnande sprider sig i kroppen direkt du kliver in genom dörren. Har du inte en sådan plats? Då utmanar jag dig: ge dig ut och hitta den nu! 🙂

Jag övar med mina träningskamrater, det är både skratt och allvar och framför allt fruktansvärt skönt. Jag laddar ur och vänder även en rutten dag till något bra.
Jag övar med mina träningskamrater, det är både skratt och allvar och framför allt fruktansvärt skönt. Jag laddar ur och vänder även en rutten dag till något bra.
Emma Larusdottir
Emma älskar att vara aktiv och har hållit på med sport sedan barnsben. Emma jobbar i den glamorösa TV-branschen, bland annat med dokusåpan Big Brother. Hon är extremt envis, skrattar mycket och har en smittande positiv syn på livet. Hon tränar och instruerar i kampsport, älskar äventyr, snowboard och är en inbiten chokladfantast.

2 COMMENTS

Kommentera