Den perfekta helgutflykten med shopping – besök en handelsträdgård, höstfynda och njut. Jag och dottern åkte till Brunnsvikens handelsträdgård och Ulriksdals slottsträdgård.
Den perfekta helgutflykten med shopping – besök en handelsträdgård, höstfynda och njut. Jag och dottern åkte till Brunnsvikens handelsträdgård och Ulriksdals slottsträdgård.

När hösten kommer brukar handelsträdgårdarna realisera ut sina perenner och annat. Då kan man komma över riktiga rariteter upp till 70 procent billigare. Sparsam som jag är och med en helt ny tomt att anlägga beslöt jag mig för att ta en vända till ett av mina favoritställen, Brunnsvikens handelsträdgård. Tidigt i våras var jag där för att köpa sommarblommor. De håller fortfarande stilen även om petunian nu avlidit. Jag tog med mig en av döttrarna som sällskap och lockade med att man kan fika där.

Jag älskar äpplen!!
Jag älskar äpplen!!

Det var en vacker och solig höstdag och vi kom strax innan lunch, utsvultna med andra ord. Vi började med att titta runt bland plantorna. Det var halva priset på allt. Vi hittade ett äppelträd, en fikonplanta, små jordgubbar som smakar ananas, blåbär, blodfläder och en helt galen blå ros. Vi nöjde oss där. Vi uppsökte caféet. Det ligger i ett växthus och är mycket spartanskt inrett. Hemtrevligt. Vi beställde tre mjuka kakor, citroncheesecake, morotskaka och en bit citron- & kokospaj. Cheesecaken vann, därefter kom morotskakan. Pajen kunde man vara utan, inte dålig men de båda andra var jättegoda. Till de som stannade hemma inhandlades en till bit morotskaka och en engelsk nöt- och fruktkaka. Den sistnämnda passade ingen i smaken, men den var snygg. Bryggkaffe fanns. Det gillar jag. Inget finesseri utan straight edge. Dottern tog en citrontonic som var jättegod och snygg. På det hela taget en lyckad fikastund.

Brunnsvikens urgoda äppelmust i coola, råa flaskor.
Brunnsvikens urgoda äppelmust i coola, råa flaskor.
En underbar, silvrig Corokia.
En underbar, silvrig Corokia.

På Brunnsvikens parkering var det två bilar när vi kom, ingen kö och mycket trevlig personal. Eftersom vi tagit oss en bra bit från hemmet och inte kände oss helt färdiga med vår trädgårdsshopping fortsatte vi ut på motorvägen till Ulriksdals slottsträdgård. Där var det smockfullt med bilar. Smockfullt i kön och ett otroligt stort utbud av inomhusväxter. Desto glesare bland perennerna. Vi hittade dock två olika sorters vita hallon och en blåbärstry.

Mitt tips för en fin helgutflykt blir att ni ska ta er till Brunnsviken, äta citroncheesecaken ihop med en kopp kaffe och köpa det sista persikoträdet som finns kvar. Trädet heter Frost och tål vårt klimat, det kostar bara dryga 300 kronor och frukterna kommer i augusti nästa år att knocka er fullständigt. Go for it! 🙂 Anna

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera