Stunder av lycka prova A Amarone från Alfa Zeta
Stunder av lycka prova A Amarone från Alfa Zeta
Stunder av lycka provar A Amarone från Alfa Zeta, tyvärr ingen sensation och inte det vi hade förväntat oss efter att ha provat tidigare årgångar.
Stunder av lycka provar A Amarone från Alfa Zeta. Tyvärr ingen sensation och inte det vi hade förväntat oss efter att ha provat tidigare årgångar.
Amarone i glaset är förstås inte fy skam, men färgen avslöjar att vinet inte har nått maximum.
Amarone i glaset är förstås inte fy skam, men färgen avslöjar att vinet inte har nått maximum.

A Amarone från Alfa Zeta har jag druckit ute en del. Flera italienska (nåja) krogar i Stockholm brukar ha den på vinlistan. Då är den ett enkelt val för den som är osäker på vad som ska beställas till sällskapet som vill ha ett säkert rött till maten.

Billigt blir det inte, men den brukar prissättas som i mellansegmentet bland Amaroneviner, så dyrare finns. Samma sak gäller på Systembolaget där A Amarone kostar 219 kronor för 75 cl, men finns också symptatiskt nog på småflaska (375 ml, 119 kr). För den som är själv och vill ha två goda glas vin är det ett bra val.

Däremot har jag synpunkter på att Systembolaget inte kan hålla ner literpriset utan straffar den som konsumerar mindre. Helflaska literpris är 292 kr, för småflaska är literpriset 317,33 kronor. Obegripligt för mig, med den alkoholpolitik som jag (tror jag har) förstått ska bedrivas: att vi ska dricka måttfullt. 

Amarone – för mjukmachomannen

Amaroneviner har för mig aldrig haft den lockelse de verkar utöva på många framför allt män. Där amaronen ingår i en manlig palett tillsammans med gasolgrill, snurra på ratten med handflatan och att kunna backa med släpvagn. Ett säkert mjukmachokort, så att säga, kanske med Masis Amarone Costasera (2345 på Systembolaget) som vinet nummer ett för den man som vill bära hem ett byte utan risk för förnedring under grillsnacket sen.

Så doftar och smakar A Amarone

Doften är försiktig, eller så är vi bedövade av den levande brasan som rasar i den finska grillkåta där vi sitter, redo att njuta. Men visst doftar det, viol – alltid lika angenämt – och lavendel, båda två oväntade dofter från en amarone, som rimligen borde dofta det så klassiska men oklara ”röda bär”.

För vad är ”röda bär” som så ofta förekommer i proffsvinlingot? Vinbär? Lingon? Tranbär?

A Amarone från Alfa Zeta doftar det i alla fall inte. Vi doftar igen och tycker båda – detta är en lekmannaprovning, som alltid på Stunder av lycka, denna gången med två rödvinsfreak, tämligen traditionella män, en 40 plus och en 60 plus – att blommigt är vad vi kan sätta för etikett. Så smaka då. Säkert borde vi ha luftat ett så fint vin, men det orkar vi inte i dag. Vi sitter i grillkåtan och ska dricka rött i tomme. Ingen ost, inga läbbiga ölkorvar, nej, inget som stör smaken.

Smaken är inte stor och jag tänker direkt: borde lagras. På Systembolagets hemsida står ’’Kan lagras”, vilket brukar betyda just ingenting. På mängder av viner anges på Systembolaget.se ’’Vinner inte på lagring’’ och det är ofta direkt felaktigt. Men Systembolaget är ingen klubb för entusiaster, utan förhåller sig sakligt till sitt sortiment.

Smaken är eldig och procenten enligt etiketten hög: 15 procent. Eldigheten är inte oangenäm, men tillför heller ingenting. Choklad är också en tydlig smak, och russin. Kanske finns där också en aning av mynta, men framför allt smakar det choklad. God sådan. Men inte engagerande. På sajten Vinkatten finns A Amarone recenserad och poängsatt. Där hittar flera proffsdoftare (?) apelsin i vinet. Hmmmm, säger jag bara. 

Sammanfattning

Hur vi än försöker kan vi inte gå igång på A Amarone, så betyget blir därefter, särskilt med prislappen invägd. Vi rekommenderar tyvärr inte köp.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera