Stunder av lycka bakar Oopsies, med recept från 56kilo.se
Stunder av lycka bakar Oopsies, med recept från 56kilo.se
Vi bakar Oopsies! Här är allt du behöver. Vinäger ska du ha 1/8 tsk av (alltså ett halvt kryddmått), så en flaska du köper räcker i evighet.
Vi bakar Oopsies! Här är allt du behöver. Vinäger ska du ha 1/8 tsk av (alltså ett halvt kryddmått), så en flaska du köper räcker i evighet.

Oopsies är ett lågkolhydratbröd som inte innehåller mjöl. Alltså inget mjöl, inte mandelmjöl eller kokosmjöl heller. Det gör Oopsies förutom goda i mina ögon också ganska unika. Visst finns massor av recept utan mjöler, men det här är extremt gott och lätt att göra och utan dyra råvaror.

Receptet jag använder har jag hämtat från 56kilo, denna förnämliga recept- och inspirationsblogg. Här är en lista på det du behöver för att baka lika goda Oopsies som jag:

7-8 stycken Oopsies, recept från 56kilo.se/Åse Falkman Fredrikson

3 ägg
100 gram philadelphiaost
1 nypa salt
1/8 tsk vinäger
0,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver

Första gången jag gjorde Oopsies efter Åses recept använde jag inte fiberhusk och bakpulver. Det blir också gott, men det blir ett brödigare bröd om du tar med lite bindmedel som fiberhusk. Alla gillar inte fiberhusken. Den har absolut en lite speciell, ganska distinkt smak.

Dessutom kan den vara svår att få tag på, framför allt utanför Sverige. Det har jag förstått på kommentarer på olika bloggar lämnade av utlandssvenskar som jagat fiberhusk utan framgång. Tyvärr finns inte så mycket annat att använda, så gillar du inte fiberhusk gör du bara dina Oopsies utan husken och bakpulvret. Det går som sagt bra det med.

En modifiering jag gjorde till den här gången var müslin jag strödde ovanpå mina utklickade bröd. I receptet anges vallmofrön eller sesamfrön. Sesamfrön gillar jag inte, och vallmofröna var kvar i stan. Men något måste man ju ha på. Jag vill inte bara ha släta bullar.

Sagt och gjort, fram med Risenta Kokossmart, denna sjukt goda och nyttiga monstermüsli. Har du inte provat den är den ett måste, jag kan inte nog tjata om det.

Det jag oroade mig för var om müslin skulle brännas vid. Visst, ugnen är bara på 150°, men de står ändå inne i 25 minuter. Men icke. Ut kom perfekta Oopsies med müslitopping. Ät dem direkt med mycket smör och ost. De går förstås också utmärkt att spara, åtminstone ett par dar. Men de är godast de första två dagarna.

Själva receptet, alltså hur du går tillväga, tänker jag inte upprepa här. Det är inte mitt recept så både bäst och enklast är om du går till Åses blogg. Men kolla gärna mina bilder först.

Gulor och vitor ska separeras, sen ska vitorna vispas till hårt skum.
Gulor och vitor ska separeras, sen ska vitorna vispas till hårt skum.
I gulorna klickar du ner Philadelphia och vispar sen till en jämn smet.
I gulorna klickar du ner Philadelphia och vispar sen till en jämn smet.
Här har jag tagit i fiberhusk och bakpulver i smeten med gulor. Mera vispa!
Här har jag tagit i fiberhusk och bakpulver i smeten med gulor. Mera vispa!
När äggvitorna är ett riktigt kokosbollsfluff vänder du ner dem försiktigt i smeten med gulorna. Det ska INTE bli en jämn smet, snarare kumpig och fluffig.
När äggvitorna är ett riktigt kokosbollsfluff vänder du ner dem försiktigt i smeten med gulorna. Det ska INTE bli en jämn smet, snarare kumpig och fluffig.
Klicka sen ut på bakplåtspapper.
Klicka sen ut på bakplåtspapper.
På med müslin och sen in i ugnen, 25 minuter i 150°.
På med müslin och sen in i ugnen, 25 minuter i 150°.
Jesper Odelius

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera