Grönkål är en riktig supergrönsak fylld med järn, c-vitamin, a-vitamin och lutein. Bladen är kraftiga och smakrika med säsong på senhösten och vintern. Traditionellt en riktigt julfavorit som långkål eller grönkålssoppa på julbordet, men har nu blivit riktigt populär tack vare sitt nyttiga innehåll. Här kommer ett snabbt recept på krispiga grönkålschips som inte tar mer än några minuter att göra.

Så här gör du egna grönkålchips

Ingredienser

En påse grönkål

Olivolja

Flingsalt

Förslag på smaksättning:

Sesamolja, vitlökspulver, svartpeppar, grillkrydda

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader.

Gronkalschips recept 1
1. Skölj av bladen och torka lätt med en ren handduk.
Gronkalschips recept 2
2. Skär bort de tjocka mittenstjälkarna på bladen.
Gronkalschips recept 3
3. Riv bladen i mindre, lagom stora chipsbitar.
Gronkalschips recept 4
4. Lägg bladen i en hög på plåten. Ringla över olivolja, här har jag även smaksatt med sesamolja och lite vitlökspulver. Massera in bladen i oljan så den fördelas jämnt. Strö över lite flingsalt. Sprid ut bladen över plåten och rosta i ugnen i ca 10-15 minuter. Håll koll, det går snabbt. Jag tycker hellre om  att ha kvar lite bladspänst kvar än helt bruna höstlöv, men det är en smaksak.
Gronkalschips recept 5
5. Sleva upp chipsen med en stekspade och servera dem direkt. Jag lägger lite hushållspapper i botten på skålen för att även de undre chipsen ska hålla sig krispiga.

Om du mot all förmodan skulle få några chips över så lägg dem i en lufttät burk, så håller de sig krispiga.

Har du ett recept på grönkålschips som du vill dela med dig av eller en smaksättning som är gudomlig? Kommentera gärna!

Marie Widerberg

Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust.
Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera