Stunder av lycka skriver om Omars ö
Stunder av lycka skriver om Omars ö
På väg mot Omars ö. Humöret på topp!
På väg mot Omars ö. Humöret på topp!

Omars ö är en plats vi kommer tillbaka till. Här hämtar vi godis som Omar gömt, eller glömt. Men inte alltid. Ibland får vi ta båten tillbaka hem tomhänta. Det är också en lärdom. Det går inte alltid att skörda.

Det började med att Omar gömde sig i buskarna, som trollen i skogen. Omar i rollen som skurk, som en Ville Vesslas arvtagare. Och ingen vet hur det gick till, men plötsligt fanns en Omars ö. Ön kan när sjön inte passar en liten skruttig plasteka som tål landsättningar à la D-Day vara bara en udde. Allt går bra, så länge en viss dramatisering kan ske från de vuxnas sida väl på plats. Och så länge en skatt finns att bärga.

Men den verkliga Omars ö är verkligen en ö. Bortom fjärden, bortom kanalmynningen, på väg ut mot Ålands rytande hav, där ligger Omars ö. Och väntar.

Ett kallt höstlov vid Upplandskusten bjuder också vid inte så svåra vindar på uppfriskande för att inte säga ansträngande förhållanden. Vattnet stänker in i båten och på 10 minuter är rorsman vid den lilla utombordaren genomblöt. Iskall blir bara den som klätt sig fel. Ylle värmer även i blött tillstånd.

Under nollan blir landstigningen än mer spännande. Visst rände vi upp så gott vi kunde på land, men ända in kommer man aldrig. Såphala översköljda stenar att balansera på, men ingen plurrar. Så leta över ön. Var kan Omar ha lämnat ett byte? Har han markerat platsen, eller smugit lömskt och gömt utan spår?

Ingen framgång sänker modet hos tre skattletare, som med början till trumpna miner närmar sig båten, och då – där, i vassen. Skatten!!!

Gamle käre Omar, honom kan man lita på. Och bara som en slump fanns där tre påsar. Med klämma från Ikea. En till varje barn, med minst tilldelning till lillan.

Hemåt seglar vår lilla motorbåt i medvind. Så kommer vi in. Den här gången inte till bryggan, utan upp på stranden. Båten ska upp. Den stora ligger redan under tak.

Så Omars ö ser vi först nästa år. Adjö, Omar.

På bryggan ligger frosten. Lätt som en plätt att halka i, halare än halt!
På bryggan ligger frosten. Lätt som en plätt att halka i, halare än halt!
Förtöjningen är viktig när ingen hjälp finns nära. Alla båtar är upptagna och sommargästerna utflugna. En ivägfluten båt är en halv katastrof.
Förtöjningen är viktig när ingen hjälp finns nära. Alla båtar är upptagna och sommargästerna utflugna. En ivägfluten båt är en halv katastrof.
Omars ö.
Omars ö.
Märta spanar ut över vattnet. Omar kanske kommer i ubåt?
Märta spanar ut över vattnet. Omar kanske kommer i ubåt?
Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera