Stunder av lycka - egen salva - recept av Anna Voltaire
Stunder av lycka - egen salva - recept av Anna Voltaire
Egen hudsalva gör du på 15 minuter efter mitt recept. Dessutom vet du precis vad som är i den.
Egen hudsalva gör du på 15 minuter efter mitt recept. Dessutom vet du precis vad som är i den.

För att inte låta som en galen trädkramande miljögalning inleder jag med knastertorr medicinsk kunskap som jag inhämtat vid världens 14:e högst rankade lärosäte (skrytsamt jag vet, det är min nya giv, att vara lite mer amerikansk):

Huden är kroppens största organ. Det är vårt yttersta försvar och avgränsningen mot omvärlden. Det kan även äta. Huden knaprar i sig allt med rätt molekystorlek som smetas på den. Ta plåstermedicin till exempel. Beroende på vilken effekt man vill ha kan man med storlek och läkemedlets löslighet anpassa dos över timmar, dagar och veckor. Intressant va!?!

Av den anledningen (att huden äter) brukar jag undvika alltför fantastiska krämer och solskydd med nanopartiklar m.m. m.m.

Jag skulle nämligen inte äta detta. I stället gör jag som Nefertiti, Kleopatra och andra berömda kvinnor i historien. Jag använder mig av det jag har i skafferiet (nästan). Den bästa salvan består av bara två ingredienser, olivolja och bivax. Konsistensen reglerar du med hur stora delar av vardera du tillsätter. Vill du ha mjukare = mer olja, fastare (cerat) = mer vax.

I dag fick jag inspiration att göra en hudsalva, både ena dottern och maken uttryckte att de behövde smörja sig. Jag kokade därför ihop en specialsmet till dem. Den tränger lätt in i huden, tar kanske 15 minuter att göra och håller i stort sett för evigt om du låter bli att få i vatten i den.

Satsa gärna på ekologiska inredienser så får du en hudsalva med så lite gifter och skräp som möjligt.
Satsa gärna på ekologiska inredienser så får du en hudsalva med så lite gifter och skräp som möjligt.

Du behöver:
matvåg
rena burkar
chokladsmältare/vattenbad
60 g sheasmör
20 g kokosfett
25 g bivax
5–10 g olja (i mitt fall hade jag mandelolja som jag lagt en vaniljstång i)

Mät upp, värm till 60 grader, ev kan du värma bivaxet för sig för det är lite svårare att smälta än övriga ingredienser. Blanda noga tills allt blir som en olja. För att kontrollera hur fast den färdiga salvan/krämen blir kan du göra ett ’’marmeladprov’’, doppa ett knivskaft el. liknande i soppan och sedan i ett glas med kallt vatten. Då stelnar det och du märker konsistensen. Häll på burkar. Har du bråttom att få det stelnat så in i frys/kyl. OBS att i frysen kan det bildas sprickor och det är ju inte så snyggt om det ska bli en present. Annars spelar det ju mindre roll. Vill man ha en doft droppar man 5–10 droppar eterisk olja i när det svalnat en aning. Klart!

Många brukar vilja ha en burk när jag kokat ihop något. Det brukar de få, en mycket uppskattad present. På nätet finns många olika leverantörer av hudvårdsbaser. Jag handlar ibland av dessa men oftast finns många saker att köpa i den mataffär, välj ekologiskt såklart, det gör man ju alltid! 😉

Så här ser det ut precis innan det stelnar. Snyggt va!?
Så här ser det ut precis innan det stelnar. Snyggt va!?
Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

2 COMMENTS

Kommentera