Stunder av lycka provar Löfbergs Magnifika för elbryggare
Så här ser Löfbergs Magnifika ut innan vattnet börjat droppa ner. Inte så spännande, men doften är trevlig.
Så här ser Löfbergs Magnifika ut innan vattnet börjat droppa ner. Inte så spännande, men doften är trevlig.

Så var det dags för ett nytt kaffetest här på Stunder av lycka. Sist var det Gooslander som tyckte att vi skulle prova deras Gooslander Dark Roast Coffee. Det gjorde vi förstås gärna, och kaffet då var både spännande och underhållande och annorlunda.

Nu är det kaffe från en volymproducent, en ny sort för elbryggare från familjeföretaget Löfbergs, som vi ska prova. Kaffet heter Magnifika och är en lätt mörkrost, en trea på Löfbergs egen skala över rostning, från lätt (1) till mörk (5) rost.

Doften när vi klipper upp den lilla provpåsen lovar gott. Det doftar fruktigt och härligt. Inga unkna bittra pustar, som ibland kommer från billigare kaffesorter. För visst slinker rena budgetkaffet ner i kundvagnen då och då, som ett experiment: är det värt att satsa sina slantar på ett lite dyrare kaffe? Så här långt har svaret varit ja. Det finns förvånansvärt äckligt kaffe! Coops egna står i en egen vidrighetsklass och hur det än rabatteras i en framtid kommer undertecknad aldrig mer att bära hem just Coopkaffe.

Påsen ska räcka till 6–8 koppar. Det stämmer nog om man doserar försiktigt. Vi använder i stället rågade kaffemått, enligt god svensk tradition. Inga excesser, men strukna mått ger ett för svagt kaffe i elbryggare. Vi doserar för fem koppar och så finns en liten gnutta kaffepulver till nästa gång.

Så, hur smakar då Löfbergs Magnifika?

Helt okej, men inte bättre än så. Rostningen är inte vår favorit, alldeles för tam. Men är det en trea av fem så är det. Värre är att kaffet bara smakar just det – kaffe. På Löfbergs hemsida beskrivs Magnifika så här: Vår lätt mörkrostade Magnifika är ett fylligt kaffe med kakaotoner och subtil doft av vanilj. De med omsorg utvalda kaffebönorna kommer från Syd- och Centralamerika, Östafrika och Sydostasien.

Av kakao och vanilj känner vi inte ett smack. Kanske går kakaotonerna oss förbi genom elbryggarens okänsliga doppvärmarprocess, och kanske är den subtila vaniljdoften faktiskt för subtil. Inte vet vi. Kaffet är gott, men det är bara kaffe. Precis som vilket kaffe som helst.

Påsen är snygg, namnet är kul, och kaffet är producerat i enlighet med kriterierna för Rainforest Alliance. Bonus också för att kaffet kommer från en svensk producent. Men det räcker tyvärr inte till några överord från vår sida. Och jämför vi en gång till med Gooslander Dark Roast Coffee (japp, vi har kvar lite av den goda varan) framstår Löfbergs Magnifika som regnvatten som silats genom kaffesump. Men fair play ska det vara, och det är inte okej att jämföra en stapelvara med lyx. Så vi låter bli.

Stunder av lycka provar Löfbergs Magnifika för elbryggare
Stunder av lycka provar Löfbergs Magnifika för elbryggare
Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera