Stunder av lycka - Anna Voltaire skriver om antroposoferna i Järna
Stunder av lycka - Anna Voltaire skriver om antroposoferna i Järna
Kulturhuset i Ytterjärna.
Kulturhuset i Ytterjärna.

För någon vecka sedan kom en av mina döttrar hem och berättade något galet för mig. Det handlade om biodynamiskt odlad mat. Urinblåsor, ruttnande kohorn och riter i månsken…

Jag ställdes till svars inför henne för att jag brukar köpa produkter från Saltå kvarn. Vanligen är jag en mycket logisk och rationell person. Hon fick inte ihop att jag skulle stödja detta. Jag fick en mindre chock, trodde henne inte riktigt och beslöt mig för att kolla upp om det låg någon sanning i hennes påståenden.

Först googlade jag såklart. Då verkade allt hon sagt stämma! I förra veckan traskade jag så ned till biblioteket och beställde boken En lantbrukskurs av Rudolf Steiner.

Två dagar senare gick den att hämta. Jag kastade mig över den med föresatsen att läsa från pärm till pärm. Den innehöll även några få bilder, tavelteckningar som gjorts 1924 när han höll de föredrag som ligger till grund för boken.

Jag har läst mycket svåra grejer under min utbildning, hela människans kemi bland annat och hur vårt metabola schema ser ut, så jag trodde det skulle bli en lätt match. Näpp. Jag orkade knappa 60 sidor, då inkluderade det förordet som skrevs 2005.

Han pratar om död luft, död värme, jordytans buk och mellangärde, hur olika planeter styr odlingsprocessen och hur sanden lagrar kisel och bla, bla, bla. Jag måste erkänna att jag ett tag tänkte att karln måste varit psykotisk.

Hans analys var att allt hänger samman. Från yttersta stjärna i rymden till det allra innersta, och för att få det optimala livet på jorden ska vi observera alla tecken överallt och därefter inrätta oss i det andliga, kosmiska och astrala typ. TYP.

Tyvärr måste jag säga att jag tycker det är fullständig hokus pokus och blotta tanken på att de på fullt allvar tror att de kan bota cancer med mistlar och homeopatiska läkemedel är smått absurd. Ont ska med ont fördrivas-tanken.

Vissa saker tilltalar mig dock. Tanken på kretsloppet, den självförsörjande gården och det ekologiska. Sådant verkar logiskt och naturligt.

Nåväl. Jag gick en gång en kurs i komplementär- och alternativmedicin på KI. Det gjorde jag för jag är ganska open minded ändå. Jag fick två veckors kurs i allt mellan healing och ayurveda till kiropraktik. En dag på Vidarkliniken i Ytterjärna ingick. Jag har aldrig sett så mycket teer. Jag fick senapsbehandling mot huvudvärk… på fötterna. Minst sagt skeptisk.

Det antroposoferna är bra på är dock MÖTET. Det livsviktiga mötet mellan människor. Detta har i stort sett alla alternativa behandlare, det är antagligen det som ger effekt. Via placebomekanismen. För bara man tror på något så brukar det i 30 % av fallen fungera. Värt att tänka på när man köper sitt dyra paracetamol.

Jag bestämde mig emellertid för att åka ut till den lilla ”kolonin”. Jag tog med maken och yngsta barnet. Vi var i behov av en dag tillsammans utanför hemmet.

Vi började med att hitta en underbar granhäck. Den ändrade planerna för vårt kommande nybygge. Därefter åt vi i stora matsalen. Det var blomkålssoppa, surdegsbaguette, den obligatoriska surkålen och sen kaffe på det.

Goda men inte supergoda soppan. Surdegsbaguett. Surkål. Check!
Goda men inte supergoda soppan. Surdegsbaguett. Surkål. Check!
En bulle att döda för. Men inte i Ytterjärna.
En bulle att döda för. Men inte i Ytterjärna.
Det bästa med vår tripp söderöver var allt mums. Ideologin kan jag klara mig utan.
Det bästa med vår tripp söderöver var allt mums. Ideologin kan jag klara mig utan.

Soppan var god, inte den bästa jag fått men helt OK. Baguetten var urgod och likaså surkålen. Jag fick till och med i maken och dottern lite grand. Jag tog örtvatten till maten (living on the edge), maken fick kranvatten. Örtvattnet smakade som en tablett funf kräuter fått ligga och dra i det. Inte otäckt men jag kan leva utan.

Därefter blev det kaffe med mjölk och sen två bakverk. Jag valde en kardemumma- och äppelbulle som var otroligt god. Maken fick en kokos- och chokladkaka som såg lite tråkig ut men det lät bra. Den var det grädde till. Det var den GODASTE kaka jag ätit i hela mitt liv. På allvar. Jag kommer åka tillbaka bara för den! Om jag är välkommen efter detta…

Otroligt vackra färger med fantasifulla namn. Kittlande och sinnligt!
Otroligt vackra färger med fantasifulla namn. Kittlande och sinnligt!
Hallon från Saltå kvarn. Kanske extra goda tack vare nedgrävda godsaker i landet?
Hallon från Saltå kvarn. Kanske extra goda tack vare nedgrävda godsaker i landet?
Damen som anlände på cykel kändes rätt placerad.
Damen som anlände på cykel kändes rätt placerad.

Medan vi fikar ser jag en avspänd orange dam cykla förbi på ägorna. Hon kom senare in i matsalen. Hon var välkänd. Kanske en inventarie. Hennes ytterkläder hängdes på den laserade klädhängaren som hade samma nyans.

Mycket är laserat i Järna. Väldigt mycket. Även betongen. Det är vackert och inspirerande.

Såklart avslutades fikat med att dottern bajsar och vi måste ta sista tuggorna supergoda bakverk i viss odör.

Efter maten blev det ett besök i butiken närmast. Där fanns väldigt mycket kristaller, hudvård, böcker och vackra leksaker. En hel avdelning med färg. Väldigt fint, härliga namn bar de olika färgerna också. Vi bärgade två julklappar till respektive svärfäder och lite annat till barnen. Det var åt det dyra hållet men så är det. Vi tog bilen från parkeringen, beundrade häcken ytterligare en gång och styrde mot Kvarnen. Vi ville köpa bröd.

Det pågick renovering men det märktes inte. Butiken var proppfull med härliga grejer i vackra förpackningar. Lugnt och fint. Och åt det dyra hållet. ”Det blir så när honungen slungats 12 varv åt öster under fullmånens sken” som dottern påpekade när vi kom hem med våra skatter.

En total sågning, eller?

Nu tycker ni att jag fullständigt sågat biodynamiken och antroposoferna va!?! Ja, det har jag. Jag tror inte på den bakomliggande ideologin men jag måste erkänna att jag gillar vissa saker. Estetiken, lugnet. Omsorgen om djur, människor och planet. Biodynamisk mat behöver jag ej känns det som, det är för konstigt, men ekologiskt och småskaligt – det är för mig högsta drömmen!

Jag skulle inte åka dit om jag hade blödarsjuka, men med ångest- och utmattningssymptom… ja då skulle det nog passa som en handske.

Åk dit, ät och drick. Vandra i omgivningarna och lär dig baka levain. Och för tusan ta en ordentlig titt på granhäcken! Den är det snyggaste norr om ekvatorn!

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

4 COMMENTS

  1. Så rätt, så sansat, och så befriande härligt nyanserat!
    Och skrivit ändå med respekt, läsvärt!
    Mer sådan läsning, så trovärdigt!
    Tack hälsar Farfar/Morfar

Kommentera