Stunder av lycka - Emmas recept på smoothie med chiafrön
Stunder av lycka - Emmas recept på smoothie med chiafrön

Jag har en förmåga att alltid haka upp mig på vissa saker. När jag presenteras för något nytt som jag verkligen gillar så vill jag helst äta, lyssna eller titta på detta nya hela tiden. Vilket oftast leder till att jag fort tröttnar.

Det är som när man hör en ny låt som man verkligen älskar, och tänker ”Den här låten kommer jag aldrig kunna tröttna på”. Så har man den på repeat under dygnets alla timmar tills man till sist ledsnar. Det här upprepas hos mig hela tiden och jag verkar inte kunna lära mig. ”Lagom är bäst” biter liksom inte…

Det här gäller förstås framför allt mat. (Ni känner ju mig.) Hittar jag något jag verkligen älskar vill jag äta BARA det. Fort och mycket och ofta. Kvarg, torkade äppelringar, proteinpannkakor, keso, swebars, celsius, skyr, cashewnötter. You name it. Det här är bara exempel på livsmedel som jag konsumerat extremt mycket av under vissa perioder i mitt liv. Varför gör jag så?

Med det sagt – mitt nya beroende är chiafrön, vilkas möjligheter till variation känns outtömliga.

De här trendiga fröna går knappt att missa – de finns överallt. I smoothies, i gröt, bars, müsli, sallader och bröd. Jag var lite efter här och kastade mig in i chiavärlden för en knapp vecka sedan. Nu kommer jag inte att lämna den med mindre än att jag storknar 😉

Vad är chiafrön? Jo, ett riktigt dunderfrö för allt från mumsiga mellanmål till att på ett bra sätt få i sig massvis av nyttiga proteiner och mineraler. Med en neutral smak passar fröna till det mesta och när du fått i dig två teskedar frön har du fått mer Omega-3 än en normalstor laxbit. Amazing, jag vet!

Så, chiafrön hamnar nu i min morgongröt, äts till mellanmål och efter träning. På nätet kryllar det förstås av recept med chiafrön, men jag ville (såklart) testa något eget. Och eftersom jag älskar kombinationen kvarg-banan-blåbär la jag nu ner också chiafrön och rörde till gott mums. Som visade sig riktigt mumsigt. Prova, får ni se, här är mitt recept:

En alldeles underbar både kick och njutning. Och med Omega-3 som en hel lax ;)
En alldeles underbar både kick och njutning. Och med Omega-3 som en hel lax 😉

[divider]Emmas chia-mums[/divider]

2 msk chiafrön
1 msk laktosfri kvarg
1 dl blåbär/hallon
½ banan

Blanda allt till en underbar röra, toppa med banan. Chiafröna har jag under natten blötlagt med havremjölk, så att de får en geléaktig konsistens. Det ska du också göra, tycker jag 🙂

Receptet kan även göras till en smoothie, ner med allt i en mixer och njuuuut!

Kram Emma

Emma Larusdottir
Emma älskar att vara aktiv och har hållit på med sport sedan barnsben. Emma jobbar i den glamorösa TV-branschen, bland annat med dokusåpan Big Brother. Hon är extremt envis, skrattar mycket och har en smittande positiv syn på livet. Hon tränar och instruerar i kampsport, älskar äventyr, snowboard och är en inbiten chokladfantast.

Kommentera