Visst hänger den snyggt, Stunders julstrumpa?
Visst hänger den snyggt, Stunders julstrumpa?

Jag älskar att sy. Det har jag gjort så länge jag kan minnas. En gång sydde jag en bröllopsklänning i champagnefärgat siden, guldbrokad och en miljard klädda knappar. Det gör jag nog inte om. Numera syr jag mest till barnen eller små presenter till kalas eller julklappar.

I dag fick jag en förfrågan om en julstrumpa. Jag fick en inspirationsbild och satte igång. Just denna ska hamna i Norra Ängby varför jag valde lite specialtyg… Estrid Ericssons Elefanter. Det gäller att smälta in! Resten av tygerna kommer från Åhléns, Ikea och inte mindre än Vardag by Anna Voltaire! Handtryckt på Fröson. Det ni!

Hur som helst så här gör du:

[divider]EGEN JULSTRUMPA MODELL NORRA ÄNGBY[/divider]

Rita en mall på ett något större papper eller kartong. Tänk på att den ska vara ganska vid och att böjen inte blir för kraftig mot själva foten. Då blir den inte snygg i vecket samt att det blir svårt att få ur de där fina paketen som hamnar längst ned.

Rita av eller klipp helt sonika ut tyget någon centimeter utanför mallen. Jag valde att blanda lite tyger för det var önskemålet. Då blir det lite knivigare och man får börja med att sätta ihop de olika bitarna och sedan klippa formen. Jag gjorde givetvis tvärt om och klippte på frihand för jag är så styv i korken. Detta rekommenderas inte. Tänk först, klipp sedan!

Sy ihop räta mot räta. Jag gjorde en övre kant som viks ned. I den kan du gömma sömmen som blir överst. Det blir lite snyggare. Jag fodrade den med ett sammetsband också för att verkligen göra mig till och sydde sist i ett band i en ögla för upphängning. Femtio minuter tog det och då sprättade jag lite, sydde om och kortade av. 40 minuter ska det ta, inte mer, om man är van vid en symaskin.

Därefter pressar man den fin, slår in i silkespapper och vackert papper!

Grymma ”Brommatyger” i min grytlapp!
Grymma ”Brommatyger” i min grytlapp!

Eller gör en grytlapp!

Har du mycket små tyglappar hemma är annars en bra grej att ge bort en grytlapp. Jag brukar göra dem i lapptäcksteknik. Köp en snutt brandtålig vadd i sybehörsaffären. Nio lappar om ca 9 x 9 cm blir lagom på varje sida. Lägg ut lapparna i ett snyggt mönster. Sy ihop den räta mot räta. Tre på varje rad. Pressa isär sömmarna och sy sedan ihop de tre ”remsorna”. Klipp en avlång ca 7 cm lång remsa som du viker in båda ändarna på och syr till en upphängning – eller ta ett sidenband som blivit över. Till baksidan klipper du ut en lika stor bit som lapptäcket. Sy fast vadden på avigsidan. Lägg fram- och bakstycke räta mot räta emot varandra och sy ihop. Lämna en öppning lika stor som en ruta. Vräng det hela ut och in. Nästa ihop för hand.

På mindre än en halvtimme har du en superläcker gåbortspresent. Ska du till någon i Bromma så tänk Svenskt Tenn, det kan inte gå fel! 😉

Vill du läsa mer om Ängby och Svenskt Tenn kan du läsa på att höja ribban på min blogg egethushalle.blogspot.se

 

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera