Jag är en radionörd. Särskilt nu när jag är föräldra-”ledig”. Jag konsumerar ohälsosamma mängder av P1. Ibland stänger jag av, det händer då det i mitt tycke är för dumt för att lyssna på. Ofta handlar det då om Ring P1 eller religiösa program. Nästan allt annat kan jag svälja. Några favoriter är Stil, Spanarna, Vetenskapsradion, Meny och sen såklart Studio Ett och nyheterna.

Idag var jag hemma med lilla dottern och med min nästan fyraåriga kille som hade feber i natt. Jag satt vid köksbordet och stoppade sockor och annat av ylle som slitits eller ätits upp. (Inte av oss, utan av små otäcka djur, tror och hoppas jag.) Medan jag gjorde detta lyssnade jag på Stil. Det handlade bland annat om Helena Rubinstein, en favorit. Hennes mascara använde jag jämt förr. Min enda last, dyra mascaror en gång om året.
I programmet intervjuades en svensk makeup-artist som berättade om att hon helt plötsligt blev sugen på att skaffa barn och kände ett tvingande behov av att detoxa. Hon tog bort alla amalgamfyllningar och reste till Mellanamerika för att yoga och bajsa en hel del.
Väl tillbaka i sin vardag gick hon till en läkare för att mäta alla värden på gifter och annat i kroppen. Skyhöga! Hon antog att detta berodde på sminket hon hanterat, och vad jag antar, brukat med innehåll av tungmetaller och annat osunt.

Det hade ju varit intressant att få veta vad hennes utgångsvärden var men så är livet, allt blir inte optimalt. Resultatet blev att hon började byta ut giftigt smink mot ekologiskt dito. Gott. Men, och här kommer det, Jag är synnerligen övertygad om att hennes förhöjda värden beror på att hon ”detoxat”. Om man går en liten kurs, som vi läkare gör på vår grundutbildning, i ämnet miljömedicin får man ganska snart klart för sig att dessa så kallade reningsprocedurer, i de fall de ens fungerar, har direkt motsatt effekt. Kroppen är nämligen fenomenal på att ta hand om giftiga saker som hamnar i den. Gifterna paketeras in i fett och ligger där och är i stort sett ofarlig för oss. Samma sak med amalgam. Så länge man inte bråkar med de gamla fyllningarna är kvicksilvret stabilt. Det läcker inte ut i kroppen om man inte tar bort dem genom att borra ut dem och ersätta med plaster som har så många olika sammansättningar som ständigt ändras att ingen kan forska på dem. Vissa plaster ger tandläkare så svåra handexem att de tvingas sluta arbeta med dem. Vill man inte ha amalgam, vilket man ju inte längre kan få, eller plast så ska man välja GULD! Det är det dyraste och bästa materialet. Då kan man också imponera på barnen. Mina söner tycker det är ascoolt med en ”guldmamma”. Helst hade jag önskar att jag haft förstånd nog att borsta tänderna ordentligt när jag var ung, något jag försöker lära mina barn. Det går sådär.

Tarmsköljning, som hon kvinnan i programmet också utsatte sig för, innebär egentligen bara att man framkallar diarré. Det spolar bort en hel massa livsnödvändiga bakterier ur tarmen samt kan, om den görs oförsiktigt, leda till en rubbad elektrolytbalans. Det är särskilt dumt om man befinner sig i ett tropiskt land. Yogan kan jag inte såga, tro mig, hade jag kunnat skulle jag gjort det.

Jag tycker dock att tjejen gjorde EN smart grej. Hon valde att vara mer noggrann med vad hon kletar på sin och andras hud. Det visste ni nog om ni läst mitt tidigare artikel här om hudvård.

Guld i mund. Anna kikar på detoxtrenden.
Guld i mund. Anna kikar på detoxtrenden.

Så dagens läxa blir att låta bli att gå på alla trender! Vulkanaska är inte nyttigt, ät inte det! Och om kroppen verkligen behöver göra sig av med farliga saker…då gör den det! Vill man på allvar lära sig saker rekommenderar jag medicinsk litteratur på området och om så krävs ett medicinskt lexikon. Finns inte detta att tillgå, ring mig så reder jag ut det åt er!

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

1 COMMENT

Kommentera