Här hänger instruktören Marie elegant och ledigt, utan en svettdroppe i pannan. Så galet mycket svårare än det ser ut!
Här hänger instruktören Marie elegant och ledigt, utan en svettdroppe i pannan. Så galet mycket svårare än det ser ut!

Jag har alltid varit väldigt nyfiken på Pole Dance. Jag har avundats tjejerna som får det att se så enkelt och graciöst ut. Kontrollen och styrkan som krävs går inte att föreställa sig – och att få det snyggt och sexigt utan ett förvridet ansiktet när man tar i för brinnande livet är bortom förståelse…

Så var dagen äntligen här då jag skulle få testa ett nybörjarpass Pole Dance på Vida Pole vid Fridhemsplan. Jag nästan darrade på vägen dit, fylld av pepp och på helspänn. Mina förväntningar på mig själv var som vanligt högre än skyhöga, med den självklara inställningen att jag skulle sätta allt på första försöket.

På plast i salen visar instruktören Marie den första övningen. Hon liksom skuttar enkelt upp på stången, utan synbar ansträngning. Hon släpper händerna och håller sig uppe bara med sina ben. Japp japp, inga problem det där. Det borde jag klara hur enkelt som helst. Jag tar sats, hoppar upp – och inser snabbt att detta var tungt, mycket tungt, och då har jag inte släppt taget med händerna. Medan vi klänger oss fast vid stången går Marie igenom nästa steg. Jag har svårt att lyssna eftersom jag känner hur mitt grepp börjar glida. Stången jag pressar med lårens insidor gör ont och det känns som att hon pratar i slowmotion, det tar aldrig slut.

Jag tappar greppet och hoppar ner. Masserar mina ömma lår och skakar ut mjölksyra ur mina handleder innan jag klumpigt vräker mig upp igen. Jösses. Vi är sisådär en halv minut in i passet då inser jag hur mycket styrka och teknik som krävs. Helt galet. Mina planer på att graciöst sopa banan förångas i takt med mina pustande andetag.

Nu kanske ni vet att en motgång inte stoppar mig från att ha roligt. Så resten av passet kämpade jag efter bästa förmåga och tillät mig skratta åt min fumlande spegelbild.

Det som följde var en mördande timme av snurrar, läckra dance moves och olika grepp på stången. Jag hade svinkul och när jag inte klagade på mina ömma lår skrattade jag mig igenom passet. Det jag tyckte mest om var hur styrka blandades med dans. Väldigt kul och nyttigt och befriande. Och kicken du får av att (nästan) klara en speciell snurr runt stången gav mig ett fantastiskt lyckorus. Jag ville direkt hoppa upp igen och tänka bort smärtan.

För ont gör det. Mina stackars lår och fötter fick mycket stryk av stången, med fina blåmärken att skryta med dagen efter…

[divider]Men, vad tycker Emma då om Pole Dance?[/divider]

Summa summarum: Pole Dance är grymt. Grymt svårt, grymt tungt och grymt, grymt kul. Ska du prova en ny träningsform efter jul och nyår är det Pole Dance! Lita på mig 🙂

Kram Emma

Marie kämpar med sin elev. Jag sliter som ett djur men det hjälper inte, allt graciöst uteblir…
Marie kämpar med sin elev. Jag sliter som ett djur men det hjälper inte, allt graciöst uteblir…

3 snabba med Marie som var vår instruktör på passet:

• Kan alla börja träna Pole Dance?
Ja alla kan börja! Vi har alla åldrar som tränar här och nu senast hade vi några 65-åriga damer, som var hur grymma som helst! Man utvecklas även snabbt, jag har tränat i 3 år och började instruera redan efter 1 år.

• Vad är det bästa med träningen?
Att träningen är så mångsidig. Det är en härlig blandning av styrka, teknik och kondition. Även utmaningen att hela tiden klara av nästa trick och kicken man får efter att man klarat något nytt är oslagbar!

• Vilka muskler tränas mest under ett pass – och hur ser skaderisken ut?
De muskler som aktiveras mest är axlar, rygg och core. Skaderisk finns i alla sporter och träningsformer, men vi jobbar mycket med att förebygga skador. Vi är noga med uppvärmningen och vi arbetar med förebyggande rehabövningar och stretchar. Vi är också stenhårda med nivåer. Man får inte gå upp en nivå förrän man är redo. 

En snurr runt stången som sitter ger en sjukt skön kick. Rekommenderas!!
En snurr runt stången som sitter ger en sjukt skön kick. Rekommenderas!!
Emma Larusdottir
Emma älskar att vara aktiv och har hållit på med sport sedan barnsben. Emma jobbar i den glamorösa TV-branschen, bland annat med dokusåpan Big Brother. Hon är extremt envis, skrattar mycket och har en smittande positiv syn på livet. Hon tränar och instruerar i kampsport, älskar äventyr, snowboard och är en inbiten chokladfantast.

Kommentera