Stunder av lycka skriver om Eva i Skå och gudomlig keramik
Stunder av lycka skriver om Eva i Skå och gudomlig keramik
Ack så vackra koppar med stiliga astrar.
Ack så vackra koppar med stiliga astrar.

I dag skulle jag och maken åka och ”känna” lite på vår nyinköpta tomt. Då tänkte jag slå två flugor i en smäll och åka förbi Eva i Skå. Första gången jag var där var för drygt ett år sedan. Jag behövde bränna lite keramik  då och googlade mig fram till att det fanns en stengodsugn på Färingsö. Jag ringde och en glad kvinna svarade. Jag befann mig då på Tranebergsbron, det var bra för jag behövde då bara svänga vänster i rondellen vid Brommaplan och åka direkt ut på ön. Självaste Eva själv var på Gotland men hennes far mötte mig vid hennes verkstad. Jag tittade mig omkring och föll pladask. Träd, fåglar, vackra färger, jag älskade det.

Några veckor senare träffade jag själva Eva. Vi hade mycket att prata om och det var svårt att slita sig. Varje gång jag varit där sedan dess har jag sett något nytt men i dag kändes det som om hade det hänt något extra. Det var fullt av nya saker, både färger och föremål. Det kändes att inspirationen kommit big time.

Eva berättade att hon varit ganska mycket ledig i sommar och hon trodde det var därför lusten att skapa nytt infunnit sig. Hon hade broderat och inspirerats av Louise Bourgeois bland annat (ni vet hon med jättespindlarna). Det var som att summan av all kardemumma hade smälts ihop och nu varit redo för att födas i lera. Jag har inte frågat vad som inspirerar henne annars men av hennes alster att döma är det  djur, natur och hennes barn. För på koppar och annat ser man små gulliga rådjur, fåglar, barnteckningar och träd. Men även döda fåglar (en sådan kopp har jag). Livet.

För en orolig själ som min är det härligt att åka dit. Oftast är jag dock lite stressad (såklart) och måste strax kasta mig iväg. Det ska bli ändring på det. Jag skulle gärna leva som de gör där i Skå, flera generationer, nära naturen och lite lugnare än vad jag är van vid.

Jag var på väg ut till henne för att köpa fyra ljusstakar till advent men kom hem med lite mer än så. Till och med en skål med blått på, jag hatar blått annars. Vi resonerade kring varför vi båda hade så svårt för blått och kom fram till att det var 90-talets fel. Och för min personliga del är även blåglaserade oversize trädgårdssvampar del i problemet. Nåväl, jag har nu en vacker skål med lagom blå glasyr. Eller det kanske är engob, jag frågade inte. Den är glaserad i alla fall.

Jag gnällde lite över att jag ju inte ska handla så mycket men kunde inte låta bli och nu har jag lovat en kompis att snart visa henne detta keramiska Mecka (då har jag en legitim anledning att åka tillbaka snart). Eva älskar att dreja och vill helst bara göra det. Resten måste man bara stå ut med.

På väggen högst upp i verkstaden hängde stora ’’bonader’’. Före detta örngott med spets och ett screentryck av keramikerns farmors hand satt i en uttrycksfull pose. Ni som läst mitt föregående inlägg om detox känner igen den posen. Under detta stod kärnfulla ord broderade. Tolerans, ignorans och så vidare, fast på engelska, ännu mer slagkraftigt! Detta är extra härligt med Form från Skå, det är lera, textil, tryck, silver, blommor och så själva konstnärinnan. Hon är rolig och klok. Om man får komma in i hennes arbetsrum kan man beskåda dildos för nunnor. Mycket ståtliga med kors och annat. Oklart om det är en storsäljare.

Vanligen brukar man ju säga att om ni inte har annat för er så ska ni….men det tänker jag inte alls göra. Jag tycker ni ska strunta i allt annat i helgen, åka raka vägen ut till Skå och köpa alla julklappar där. Nu på lördag 29/11 är det dessutom glöggfika i verkstaden mellan 11–15. Det får ni inte missa!

Evas farmor rockar hårt.
Evas farmor rockar hårt.
Kolla de små fåglarna. Wunderschön!
Kolla de små fåglarna. Wunderschön!
Köp dina julklappar här. En one stop shop för julen, banne mig!
Köp dina julklappar här. En one stop shop för julen, banne mig!

 

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

2 COMMENTS

Kommentera