Ylvas pepparkakor

Min svärmor har världens godaste recept på pepparkaksdeg, problemet är att receptet är dimensionerat för pepparkaksbak åt ett kompani, så när vi bestämde oss för att baka några få pepparkakor under första advent blev det på en klump med köpedeg.

Jag får skylla mig själv som inte var snabb nog ut i köket för att stoppa det som hände när det väl var dags att baka…

Julmusiken skrålade ur högtalarna på vår bluetooth högtalare med en lämplig spotifylista svenska julsånger.

Maken försökte med våld kavla ut hela den avlånga klumpen med en Micki-barnkavel ur ett lekset.
Jag ropade från rummet bredvid:
-Det går inte, degen måste få ligga framme en stund och bli lite mjukare.

Två sekunder senare hörde jag mikron igång.
-Du får INTE mikra degen då blir den för LÖS!

Maken frågade sen om man behöver mjöl på bordet för att kavla ut degen.
-Jaa, du behöver mjöl… MEN NEEEEEEEJ, inte så mycket mjöl!

Jag tittade misstroget på degklumpen som nu ser ut som en snöboll liggandes i ett snölandskap av mjöl.
-Älskling, degen är klar, som den är! Man ska inte TILLSÄTTA mjöl.

Maken hävdade då att om degen är lös så blir den ju fastare om han blandar in mjöl.
Dessutom berättade han att mjölet ändå skulle försvinna i ugnen sen när pepparkakorna gräddas.
-Försvinna vart? frågade jag.

Alltså jag försöker verkligen det här med julkänsla! …Men just då höll jag på att bryta ihop!

Kanarieöarna någon?

Pepparkaksbak

Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

2 COMMENTS

Kommentera