Jag har en speciell relation till Görvälns slott. När mina äldsta tjejer gick i förskolan åkte de dit på utflykter. Redan då blev jag betagen av det härliga slottet. Några år senare var vi där själva på utflykt för att ha picknick och titta på djuren. Mitt mest bestående minne är det av en killing som rymde, infångades av mig, återbördades till inhägnaden och sen rymde…så fortsatte det tills en djuransvarig person sa till mig att det var OK att de sprang runt och klämde sig genom stängslet. Min jacka luktade get länge efter detta.

Görvälns slott består av ovanligt många olika byggnader för att vara ett slott i närheten till Stockholm. Först omnämnt på 1400-talet men huvudbyggnaden kom till i mitten av 1600-talet. Förmodligen ritat av arkitekten Jean de la Vallée.

Görvälns slott ligger vid vattnet och ett av husen som under Bellmans tid var sjökrog ligger fortfarande där. Detta var en anhalt på väg från staden ut till Sko kloster. Efter en omfattande renovering för några år sedan är slottet nu superdesignat. Det är väldigt annorlunda inrett, gammal stil men med tema överdådig lyx. Svandunskuddar i blekblått, lila sammetssoffor med guldornamenterad träram och så vidare. Läckert och skönt att man inte har det så hemma.

När min man friade för fyra år sedan visste jag direkt. Vi skulle gifta oss där! Så blev det också. Idag var vi där för första gången sedan dess, nu för att inmundiga ett traditionellt julbord. Trodde jag.

Stefan Ekengren

Sedan vi var där sist har köket fått ny ledning.

Det skedde för ett halvår sedan och de är mycket ambitiösa, med kökschef Stefan Ekengren i spetsen. De spänner bågen högt och ja, de levererar. Jag tyckte köket var fantastiskt redan 2011, men nu skulle det alltså vara ännu bättre.

Maken är tveksam till julbord, gå och hämta, stå i kö, mat som åker in och ut. Så funkar det inte här. Man blir serverad vid bordet. Jag äter inte sill och lax normalt och blev nu lite orolig. Skulle jag inte kunna välja själv?

Menyn bestod av aptitretare,  förrätt, varmrätt och efterrätt. Kaffe och gottebord serverar man sig själv på ovanvåningen. Jag körde så det blev en alkoholfri drink för mig. En specialare tydligen som bestod av ingefära, jordgubb- och rabarbersaft toppat med soda. Mycket gott, inte ett dugg sliskigt.

Gorvalns forratt

Först glider det in ett papperspaket med en klädnypa.

Till detta en liten äggkopp med kupa över. Man blir nyfiken. I paketet ligger ugnsbakad matjessill på en bädd av potatis.  Den är tillagad, skönt då kan jag äta, rått är inte min melodi. Mycket gott. Den lilla äggkoppen rymmer en ostkräm med ägg, löjrom och syrad rödlök. Här stannar mitt hjärta lite. Det är det godaste jag har ätit. Jag frågar servitören hur de gör den, han frågar i köket och jag inser att kommande veckor måste jag öva på detta!

Gorvalns julbord

Därefter kommer en julplanka. Böckling med kavring och inkokt rödlök, omelett med kallrökt lax, enrisrökt lax med dillmajonnäs , en variation på Jansson med knäcke och Västerbottenkräm och sen…vispad anklever på vört med fikon och pistagenötter. Min man blev simmig i blicken. Trots att det var en pytteliten bit delade jag min med honom. Han var helt såld.

Julgrisen kom i form av dillbakad fläskfilé med potatis, egen julkorv, picklade senapsfrön och grönkål. Över detta hälldes den ljuvligaste buljongen jag någonsin smakat. Hade man fått sugrör till hade lyckan varit total.

Efterrätten bestod av en brödpudding, valnötter, äppelkompott och vaniljglass. Mycket gott, väldigt juligt och hemtrevligt.

Till maten fanns ett dryckespaket. Det var Nils Oscars Kalasjulöl, rött vin, ett sötvin och en valfri snaps, som fanns i fyra olika smaker. Maken ville ha mild snaps!?! Han är ingen snapskille. Jag beställde Hallands fläder åt honom, den är god tycker jag. Han instämde. Vinet  var ett côtes de rhone som var mycket gott om än aningens för kall direkt vid serveringen. Avslutningsvis ett glas Bouscasse Novembre Brumaire. Det söta vinet var så fantastiskt gott att vi bestämde oss för att i sommar ta en biltur rakt söderut från sommarhuset för att inhandla på plats. Ett moelleux som skiljer sig lite från de vi brukar köpa i Monbazillac, det var kanske en smak av russin?  De vi brukar köpa smakar mer  saffran och honung.

Under middagen bestämde vi oss för att komma tillbaka nästa år igen, då tar vi in för natten också! Detta var så långt från ett traditionellt julbord man kan komma, trots att alla de vanliga råvarorna finns där.

Gorvalns dessertbord

Efter all mat var det dags för godsakerna.

Det fanns så mycket olika sorter att jag, trots att jag är en erkänd sockerentusiast, inte kunde ta mig igenom hela utbudet. Det var väldigt vackert uppdukat dessutom. När vi skulle avnjuta kaffet gick gong gongen för oss. En dotter hade slutat tidigare på träningen och satt nu i en simhall och väntade, ensam. Vi kastade i oss kaffet, jag stal en cupcake i miniatyr samt två knäck i papper för att muntra upp det stackars barnet och sen bar det av.

Priset var 695kr/kuvert och 495kr för dryckespaketet. Ett glas champagne fick maken också, det gick på 130kr, billigare än på Grands SPA…

Gorvalns champagne

Omdöme:

Det är en fantastisk helhetsupplevelse, ett vackert slott med extravagant inredning, kunnig och vänlig personal och helt fantastisk mat. Nästan allt var ”det godaste vi ätit” utom möjligen julkorven. Den var egentligen också god, vi smakade båda två men har lite svårt för bleka korvar. Drickat passade som en smäck och det var lagom mycket mat. Man går inte därifrån hungrig men inte heller sprickfärdig, om man inte går bärsärkagång vid julgodiset vill säga. Där förser man sig nämligen själv. Det står isstatyer vid entrén som lyses upp av marschaller och det brinner i eldkorgar. Klar julstämning utan en flinga snö. Jag är såld. . Slottet var tidigare lite mer tillgängligt för alla, nu är det lite dyrare och mindre folkligt. Det är kanske dåligt men det förtar inte upplevelsen vi fick ikväll. Klart prisvärt tycker jag.

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera