Jag går inte ofta på SPA, när jag väl gör det försöker jag göra det ordentligt. Det gjorde jag igår. En av bästa vännerna och jag hade inte setts på länge. Vi hade först tänkt att ses på Hasseludden. Men i sista stund ville hon ändra och jag som redan varit på Yasuragin tyckte Grand Hotel Spa lät lockande. Jag har haft en ”Grandvecka” kan man säga.

Det andas nordisk atmosfär enligt Grand Hotels hemsida. Det kan jag till viss del hålla med om (stenen är gotländsk) men lyxen, den känns sydeuropeisk. Vi kom dit, fick ett skåp, en träborste, en morgonrock, ett par genomskinliga plasttofflor som hade noll passform och var mycket obekväma, en bricka med fyra hudvårdande produkter, en inplastad manual och en liten vit lapp att lösa in mot champagne i hälsobaren. Till champagnen serverades även en pralin. Mycket god var den, och liten!

Grand Hotel Spa Prylar

Det var lugnt och stillsamt, vackert och välutrustat. Tops fanns till och med, och då känner man ju att man måste topsa, även om man som jag gått öronkursen och vet att inget mindre än en armbåge ska stoppas in i örat!

Vi hittade ett intressant litet paket i omklädningsskåpet. Ett par trosor i samma material som man får när man föder barn, fast i det exklusivaste av alla färger, svart. På den stod NORMAL stl XL….Mm det är väl så, vi blir fetare och fetare.

Vi klädde av oss, gick in fösta rummet. Där fanns fyra duschar, ett kallbad och en torrbastu. Två av duscharna var för hemligduschare, det vill säga folk som inte är bekväma ihop med andra nakna människor. Vi började i var sin sådan dusch.  Instruktionerna följdes till punkt och pricka. Torrborstade nedifrån och upp, borstade lymfstationerna ordentligt så att kroppen renades… Jag tvättade håret med schampot som bjöds i duschen och masserade därefter in hårmasken som skulle sitta i under hela proceduren. Min vän var van, hon brukar gå dit så hon guidade mig lite. Vi satte oss i den stora torra bastun och snackade livsviktiga grejer. Deep. Efter de tio påbjudna minuterna gick vi ur bastun och ned i kallbadet. Askallt och jag led varje sekund.

Grand Hotel Spa Bad

Jag går inte ofta på SPA, när jag väl gör det försöker jag göra det ordentligt.

På väggen satt en fantastiskt vacker mosaik med motiv av en svensk skog, badet skulle påminna om en tjärn tror jag. Ny dusch och in i bastun igen. Efter att vi var riktigt genomsnackade beslöt vi oss för att duscha igen. Denna gång offentligt och ihop.  Vi hade ju gått dit tillsammans för att prata och då verkade det ologiskt att låsa in oss i varsitt bås. Nu skulle vi skrubbas. Det var rivigt och kärvt, men det gick. I den ena duschen kunde man ta en spanndusch. Ett för mig tidigare okänt begrepp. Man fyller alltså en spann över huvudet i bästa John Cleese anda och drar sedan i kedjan och så får men en hink vatten över sig. Det såg helt livsfarligt ut och jag undrar hur brunnen hade klarat detta.

Vi satte oss ned i våra vita morgonrockar och fortsatte prata. Verkligt djupa kan vi vara. Lika djupa som den svenskaste av alla skogstjärnar. Vi drack vad jag förmodar var hälsobringande te på mossa? Nä det var elakt, det smakade bra. Lite frukt och bubbelvatten slank också ned. Viktigt med vätska när man bastar.

Grand Hotel Spa Mosaik

Nästa anhalt var den del som delas av både herrar och damer så då åkte baddräkten på. Vi kikade runt och bestämde oss för bubbelbad. Här var det om möjligt ännu vackrare. En hel vägg med mörk mosaik med rödrosa näckrosor och ett vattenfall mitt i. Små knappar i väggarna styrde bubblet. Helt ljuvligt men inte så bra om man vill prata. Därefter tänkte vi ångbasta, det var vansinnigt hett (42 grader enligt uppgift) så vi hukade oss, nästan kröp in. Väl sittandes gick det bra och även här var det vackert fast mer avskalat. Valv i taken och mörkt blå minimosaik.

Grand Hotel Spa Bubbel

Vi höll ut så länge det gick och därefter hämtade vi vår champagne. Pol Roger, här knusslades det inte. Vi satte oss i vilstolarna och samtalet fortsatte. Utsikten därifrån är badet som påminner om ett romerskt dito. Atriumkänsla i taket och valv. Det vackraste var nog ändå bassänggolvet. Svarta oregelbundna stenar, bred fog där små guldmosaikbitar gnistrade lite här och där. Saltvatten. Lagom temperatur och fullständigt ljuvligt. Även här fanns lite knappar att trycka på. Då fick man en jetström. Jag som är gammal simmare tolkade detta som att jag skulle få motström och alltså kunna simträna mer effektivt. Friday visste bättre. Massagestråle.

Vi fick mersmak och beställde ett glas champagne till. Då uppstår viss förvirring. Man får bara ett glas, vi behövde flytta på oss. (Jag antar att de inte vill ha packade människor i poolen?) Vi var lite sugna på att göra bomben men är lite bättre uppfostrade än så. Vi tog då på oss morgonrockarna för att sätta oss att äta en trappa upp i en servering men stötte på folk som känner oss,  det passar inte djupsnacket. Vi fick tillåtelse att återvända ned i poolområdet. Vi lovade dyrt och heligt att uppföra oss. De höll lite koll på oss såg min vän över min axel. Jo, vi fnittrade och JO vi har askul ihop men vi hade behövt mycket mer än två glas champagne under badrocken för att trasha stället!

Strax därefter ett var vi klara med badandet, vi samlade ihop våra saker och duschade igen. Hårmaskerna höll på att glömmas bort men Friday kom på detta i sista stund. Vi klädde oss och våra fyra timmar ihop var över. Jag hade under hela denna tid klamrat mig fast vid duschborsten. Den fick man nämligen ta med hem! Även om det fanns sopkorgar där det stod BORSTE på.

Omdöme helhetsupplevelse:

Omåttligt vackert och fridfullt. För 1050 kronor får du varmt och kallt vatten, tvättkrämer, ett glas champagne, en pralin samt lite frukter, te och vatten i dricksform. Jag tycker det är dyrt. Visserligen hade vi kunnat vara där hela dagen om vi velat men då måste man äta och jag anar att även det är dyrt här. Vi tog ett extra glas champagne och det kostade oss nästan 200 kronor per person, då får man inte heller Pol Roger nota bene men det märkte vi inget av.  För att jämföra med Yasuragin kan jag meddela att en spadag där kostar 950 kronor. Den innehåller vatten i alla former inklusive en lunch  men så måste man åka ganska långt för detta. Har man en bensinslukande bil och bor långt bort kanske ändå Grand är ett likvärdigt alternativ?

Jag skulle göra det igen men kanske först när jag har en månadslön över min nuvarande. Kändistätt verkar det vara så är man sugen på det…

Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera