Stunder av lycka – Jesper Odelius skriver om LCHF och Frost Flakes
Stunder av lycka – Jesper Odelius skriver om LCHF och Frost Flakes

Det nalkas nyår och nyårslöften och jag har precis nu denna juldagsmorgon skrivit om ämnet för en uppdragsgivares räkning. Det fick mig att tänka på ett inlägg jag skrev i somras nerifrån Wien, på en blogg som nu ligger i malpåse. Men inlägget förtjänar ett nytt liv, så här kommer det er väg. Om än i något redigerad form. Enjoy!

I kväll slöläste jag på nätet och kom in på bloggen Fet Hälsa av en slump. Den drivs och skrivs av Mats Lindgren, som blivit frisk genom LCHF. Jag tar det han skriver med en nypa försiktighet, som ni bör göra med det jag själv skriver om mat och LCHF. Men det är väldigt intressant läsning, allt som går att hitta om LCHF kontra traditionella läror som kostcirkeln och tallriksmodellen. Alltså hur vi ska äta.

Men varför då ta Mats på Fet Hälsa (eller undertecknad) med en nypa försiktighet? Jo, för att varken jag eller Mats är traditionellt kunniga på området. Vi är hemkokta profeter, med det gemensamt att vi har funnit något så viktigt att vi känner att vi måste dela med oss:

Du blir tjock och kanske också sjuk av för mycket kolhydrater.

Sen jag la om min kost har jag mått bättre på alla sätt, förutom att jag kraftigt gått ned i vikt. Jag är piggare, orkar mer, tänker bättre och mår bättre. Men då tillämpar jag alltså en metod (LCHF = lite kolhydrater, mycket fett) som saknar ordentlig vetenskaplig grund – man kan tycka att jag utsätter min kropp för ett stort och okänt experiment.

Så ser jag det inte. För mig är det ett lika stort experiment att leva ”traditionellt”. Och när jag ser sådant som jag såg i dag, tusentals i olika grad överviktiga – vuxna som barn – på ett av strandbaden här i Wien, ja, då känns den traditionella kosten som ett smygande gift. Den är en tickande bomb, som ska brisera i kostbara och plågsamma sjukdomar, som kommer att hemsöka en hel västgeneration.

Tyck att jag är galen, men jag kan se inflammationen i deras kroppar. Hur det inte står rätt till under skalet.

Kropparna är svullna och sjuka, ansiktena utspända och blanka. Och hela tiden matas nytt gift in. Pommes frites, bullar, brödprodukter, sockrig yoghurt, syrup och dip, flingor, chipspåsar, pastasallader, läsk.

Titta bara på de här flingorna, som fanns i lägenheten här nere i Wien:

Det ser ju nyttigt ut, med råvaror direkt från naturen och mycket frukt. Dessutom från ekologiska råvaror…
Det ser ju nyttigt ut, med råvaror direkt från naturen och mycket frukt. Dessutom från ekologiska råvaror…
…men titta på innehållsförteckningen. Inte mycket bättre än Choco Pops, Kalaspuffar eller Frost Flakes!
…men titta på innehållsförteckningen. Inte mycket bättre än Choco Pops, Kalaspuffar eller Frost Flakes!

Faktiskt är det så att det är EXAKT lika mycket socker i Frost Flakes (26,9 gram på 100 gram) som i bio-müslin.

Förstås finns fler orsaker till smygande fethet och fetma på bred front än bara kolhydrat- och sockerfixeringen. Men den är en stor och viktig pusselbit, som förtjänar att uppmärksammas av en traditionellt orienterad läkarkår.

Vad tycker du? Dela gärna med dig i en kommentar.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera