Idag smäller det, bokstavligt talat. Ett år läggs till handlingarna. Förra året blev lugnt, jag hade en sju dagar gammal bebis. I år har vi en ettåring som vägrar vara stilla, och två killar, fyra och fem år som också håller min puls jämn och hög. Likväl har jag i år bestämt mig för att fira alla högtider, snart ska vi lämna över huset till en annan familj och vi tänker göra det mesta av den tid vi har kvar här. Därför blir det nyår här. Dock i reducerad form (notera kökslingot). Det blir mina föräldrar, halva barnaskaran samt min farbror. För att allt ska gå smidigt har jag valt mat och annat som går att förbereda i god tid och enkla andra rätter som går att få till medan man har trefrontskrig i köket. Den utmärkta tidningen Mitt Kök dök upp ihop med en god vän i förra veckan, därifrån kommer de flesta recepten. Soppan med torsk kommer från Systembolaget tror jag, den är en gammal goding här. Hummern som jag tror pappa hämtar på Götas Fisk, den lagar vi inte till. Bäst au naturelle!

NYÅRSMENYN

– Vi börjar med en blomkålskräm med löjrom, äts med kex.
– Färsk svensk hummer med sås efter behag.
– Jordärtskockssoppa med rimmad torskrygg och äppelsalsa, tillbehör blir timjanskryddade ostkex.
– Sen en citronsorbet med det enda självklara tillbehöret en sådan här afton, champagne!
– Vi dricker champagne hela vägen, billigaste på slutet såklart.

[divider]Här kommer recepten![/divider]

Nyarsmiddag Forratt
Nyårsmiddagens förrätt – Blomkålskräm med löjrom

Till Luciafesten köpte vi upp oss på ett halvt kilo löjrom från Kalix, den frysta sorten. Den går att plocka i och ur frysen hur mycket som helst tydligen och är ganska mycket billigare än den färska.

Blomkålskräm med löjrom

Ingredienser:

300g blomkål

1 1/2 dl grädde

1 dl mjölk

2 tsk pressad citronjuice

salt

Till servering: avlånga knäckebröd och löjrom, ca 50g.

Gör så här:

Skär ned blomkålen i mindre bitar. Lägg blomkålen ihop med mjölk och grädde i en kastrull. Koka blomkålen mjuk på medelvärme i cirka 5 minuter.

häll i citronsaften och mixa slätt. Avsmaka med salt och in i kylen med krämen.

Spritsa ut den kalla krämen med en spritspåse i fina små glas, en klick löjrom på toppen och stick ned knäcket.

 

Jordärtskockssoppa med rimmad torskrygg och äppelsalsa

Ingredienser:

Soppa:

500 g  jordärtskockor (oskalade

1 l fiskfond

1 dl vitt vin

3 dl grädde

1 msk vitvinsvinäger

2 msk smör

1/2 del cider

salt och peppar

Torsk:

600g torskrygg i sex bitar

1 1/2 msk salt

1 msk strösocker

1/2 msk smör till stekning

Salsa:

4 plommontomater

1 schalottenlök hackad

1/2 msk olivolja till stekning

1/2 msk smör också till stekning

200 g skalade jordärtskockor skurna i tärningar

1 rött äpple skuret i tärningar

repade blad av två timlanskvistar

1/2 msk vitvinsvinäger

salt och peppar

Gör så här:

Soppa – Skär ned skockorna i mindre bitar. Koka dem i fonden och vinet ca 20 min till de är mjuka. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 min. Mixa slät. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Sila soppan. Hit kan du förbereda dagen innan. När det är dags att äta värmer du bara upp den. Smöret och cidern häller du i stax innan servering.

Torsk – Gnid in ficken med salt och socker, lägg i plastpåse och låt rimma i kylen 1-2 timmar. Halstra den i smör ca 1 min på varje sida.

Salsa – Skålla och kärna ur tomaterna. Skär till tärningar. fräs lök och tomat i olja och smör utan att det tar färg. Tillsätt jordärtskocka, äpple och timjan och sautera ca en minut. Sautera är fikonspråk för att steka något i fett på hög värme. (Just in case). Smaka även här av med vinäger, salt och peppar.

Servera genom att hälla i soppan, lägga i torsken och sen pynta med salsan. Liten kvist timjan på toppen gör det snyggt och lite svårare att äta!

Nyarsmiddag Dryck
Vintips till soppan – Blason de Bourgogne 2013 och Mulderbosch 2013, båda chardonnay.

Dryck

Om man inte vill dricka champagne hela kvällen kan jag rekommendera två viner till soppan. Både att ha i och i glasen. Det första heter Blason de Bourgogne 2013, 89 kronor. Sedan kommer det lite dyrare Mulderbosch 2013 118 kronor, båda chardonnay. Jag gillar smöriga viner och av dess är nog det sydafrikanska smörigast. Det finns ett annat jag brukar köpa då och då Cap du fleur i ungefär samma prisklass och jag tror jag gillar det bättre men dessa var också mycket bra. Det var tjejen på Systemet som tipsade. De har fantastisk personal verkligen. Man säger vad man ska äta och vad man gillar och så plockar de fram ett helt gäng olika viner. Utmärkt service alltid! Tack till dig i butiken i Hässelby Gård! (Det enda dåliga med Systembolaget är att man måste se alla alkoholberoende stå och plocka fram sina 7,2procentiga 50 cl starköl samtidigt….särskilt om man som jag jobbar på den lokala beroendemottagningen.)

Nyarsmiddag Ost och Kex
Timjankryddade ostkex – före och efter ugnen

Timjankryddade ostkex

Ingredienser:

100g smör i kuber

1,5 dl riven gruyère

2 1/2 dl vetemjöl

1 krm havssalt

2 msk hackad färsk timjan

1 äggula

 Gör så här:

Blanda allt utom ägget och hälften av timjanen i en matberedare eller knåda för hand, det rekommenderas för den som både vill röra lite på sig och få terapin på köpet! När degen blivit smidig hälls äggulan i, blanda. Forma till en rulle, strö resten av den hackade kryddan över, plasta eller smörpappra in rullen och lägg i kylen minst en timme. Skär i lagom stora rundlar (5mm typ) och grädda i 175 gradig ugn i 10-15 minuter. Jag ökade på osten med hälften av den enkla anledningen att sonen rev så mycket. Så går det när man har barnarbetare.

Nyarsmiddag Sorbet
Citronsorbet med champagnebubbel

Citronsorbet

Ingredienser:

6 citroner, ger ca 6 dl saft

6 del sockerlag (en sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker)

Gör så här:

Sockerlagen görs så att man kokar upp vattnet och därefter rör ned sockret som då löses i vattnet. Låt det svalna något. Pressa citronerna och blanda de två delarna. Häll i glassmaskin. Klart efter ca 30 minuter. Därefter in i frysen.

Jag tänker servera denna sorbet i olika champagnecouper som jag köpt på second hand. Över det hela häller jag sedan en skvätt champagne. Wonderful.

Eftersom kvällen är lång och man kanske blir lite sugen, har jag bett min älskade farbror Lennart att göra en tårta. Han är en gottegris och är väldigt bra på just detta. I påskas gjorde han en gul marsipantårta till oss. Han mal mandel och gör egen marsipan! Har ni hört på maken? Det är old school det! Eftersom han kör på egen hand kan jag inte delge receptet men det kanske kommer till påsk!

Gott Nytt hörrni!    Vi ses nästa år!

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera