Jesper i bod podden.
Jesper i bod podden.

Har du som jag gjort en viktresa? Först upp, sen kanske ner, sen med otur upp igen. Mina kilon la jag på mig under fyra hektiska år med arbete för en internationell storbank. Jag var stationerad i Frankfurt och Luxemburg, och hemma i Stockholm på Nybrokajen. Vi åt alltid ute, jobbade jämt och sparade inte på något. Inte sällan åt vi också middagarna ute, även här hemma. Goda såser, friterat, flamberat, läckra brödkorgar, amuse-bouche, desserter, små belöningar mellan målen. Choklad och läsk och energidryck för att få energi.

Jag gick från 75 till 90 kilo. Förstås inte bara tack vare maten, utan också på grund av kronisk stress och ett liv framför skärm, i bil eller på flygplan. Till slut hade jag pöst ut för mycket – såg mig själv i spegeln och gillade inte fotbollsansiktet som stirrade tillbaka – men klarade inte att ta tag i det nämnvärt. Eller, jo, det gjorde jag väl. Men på fel sätt. Jag var nämligen förälskad i mina laster. Så för alla som orkade lyssna berättade jag hur jag hade börjat träna, så att jag kunde fortsätta äta som jag ville och ändå gå ner i vikt. Och träna gjorde jag, inte sällan fem gånger i veckan. När jag gör något brukar jag göra det ordentligt.

Visst rörde vågen på sig, men inte tillräckligt. Perioder av sjukdom blev perioder av ingen träning, och vikten kom tillbaka. Värdelöst.

Vändpunkten för mig blev en helt ny kosthållning. Först: bort med nästan alla laster. Behålla någon väl vald last rekommenderas för alla utom turboasketer. (Min last är vin.) Sen: bort med nästan alla kolhydrater. Därefter: var principfast, var envis, ge aldrig upp. Jag har förklarat mig blå för omgivningen att jag inte håller diet; jag har hittat en ny livsstil. Det finns inget slut. Jag blir aldrig klar. Nej, jag ska inte börja äta pasta igen.

Det fungerar. Lite kolhydrater men mycket fett gör mig smal och frisk. Jag har skrivit om det i min rapport från sommaren 2014 i Wien, här på Stunder av lycka: om hur för mycket kolhydrater gör dig sjuk. Sockret tar kål på feta väst. Det är inte vilda västern längre, det är feta västern.

Numera väger jag mellan 72,8–73,8 kilo. Jag har stannat där. En platå som verkar oändlig, den sträcker sig åt alla väderstreck. Jag kommer varken uppåt eller neråt i vikt. Och jag tycker det är perfekt. Jag är nöjd, ser bra ut, mår som jag sa väldigt mycket bättre – och håller vikten. För smal som ett streck vill jag inte heller bli. Min egen lilla tro är att om jag nu kapade lasten som jag behållit – dricka vin – skulle jag fortsätta ner i vikt. Bara för att konstatera att vid 66 kilo ser jag inte ut som en man längre, utan som en pojke.

Men nu ligger jag alltså där jag ligger. Ett långt tag pendlade jag upp och ner, mellan strax över 70 till strax över 75 kilo. Kroppen försökte bestämma sig (?) tröstade jag mig med, men jag kunde inte förstå hur jag kunde pendla så mycket med mina strikta vanor. Jag började tvivla. Hur såg jag ut på insidan? Jag hade läst och fått höra att man kan vara tjock på insidan, trots att utsidan ser smal ut. Det kallas pommes frites-människor.

Jesper i bod podden.
Jesper i bod podden.

Så jag gjorde en bod pod-mätning. Det finns en bod pod i Bromma, en manick som kostar dryga miljonen och som genom att mäta lufttrycksförändringar kan mäta din fettprocent. Låter koko, absolut, men verkar ändå kunna ge ganska korrekta resultat, om man får lita på Google, alltså på vad folk skriver.

Enda vägen in då är en yxa genom glaset. Gissar att det sitter långt inne för den som lagt en miljon på en sån mackapär.

Bod-podden kliver du in i efter en genomgång av proceduren, bland annat hur viktigt det är att sitta still och var panikknappen sitter. Ja, alltså den behövs, för folk FÅR panik. Kapseln är liten och det knäpper och susar på ett märkligt sätt. När den låser sig knakar det som när ubåtar sjunker för djupt på film. Sen är du fast tills mätningen är klar (eller du trycker PANIK). Utifrån kan nämligen kapseln inte öppnas! Smaka på den. Anta att man svimmar där inne och blir liggande på golvet. Enda vägen in då är en yxa genom glaset. Gissar att det sitter långt inne för den som lagt en miljon på en sån mackapär…

I alla fall. Vi gjorde tre mätningar och alla visade så gott som samma fettprocent: 11. Min kropp består alltså till 11 procent av fett. Det placerar mig i kategorin Lean, se tabellen nedan. Mätningen gjorde jag i somras och jag kom att tänka på den nu, den andra januari, därför att jag avlagt ett korkat nyårslöfte. Korkat eftersom så många före mig avlagt samma löfte, och sedan inte klarat leverera: jag ska börja träna.

Jag hamnar i ”Lean” med 11 procent kroppsfett.
Jag hamnar i ”Lean” med 11 procent kroppsfett.

En jätteutmaning för mig. Fyra barn, tätt, mer än heltidsjobb, dålig på att planera, och med en packe sido- och tillväxt- och hobbyprojekt på lediga (?) stunder. När träna? Ja, det är väl det som löftet handlar om, ta reda på hur jag kan börja träna. Det jag VILL börja träna är boxning. Men jag kan inte fatta hur jag ska hinna till en klubb flera gånger i veckan.

Men skam den som ger sig. Träningen ska i alla fall hoppa igång. För jag behöver den, den är next level, nästa välmåendenivå. Andra träningsidéer just nu:

• innebandy (jobbigt att dra ihop ett lag, mina vrister är slut)
• cykla (tråkigt och inte tillräckligt jobbigt)
• springa (hatar att springa ute, ska jag springa inne är problemet samma som för boxningen: hur ska jag komma iväg till en lokal flera gånger i veckan?)

Sen är idéerna slut, i alla fall för nu. Men jag återkommer, var så säker. Och jag ska göra en ny bod pod-mätning nu under våren. Men innan dess ska jag vara igång med någon träning. Så får vi se vad fettprocenten visar och om mer muskelmassa påverkar eller ej. Vågen lär påverkas, men jag går gärna upp i vikt om jag gör det i muskler.

Vi hörs, wish me luck!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera