Morgonen började med att maken ville visa mig ett Youtubeklipp. Det var ganska kul men avslutades med att programledaren sa, ”Nu gör vi ett reklamavbrott, vi har mer bra inslag i programmet, stanna kvar.” Där bröts det ju för vår del men jag triggades av detta. All onödig reklam i TV, radio, mailspam, kundmail, telefonförsäljare mm.

I dagarna har jag beslutat att sluta källsortera papper och plast.

Tidstjuvar Fullt Sopsortering
Sopsorteringen svämmar över, men bilen är snygg!

Dels av tidsbrist. Dels för att hanteringen sköts så dåligt av kommunen där jag bor, inte av Återvinningscentralen. Det är väldigt ofta överfullt. Folk kastar fel saker och det ansamlas skräp. Måsarna kretsar hotfullt över en när man står där och sorterar. I mitt fall blir det nästan en vända om dagen för att hålla jämna steg. Varannan gång får jag gå hem i ogjort ärende. Man riskerar inte bara bajs i skallen, man kan också få punktering. Det har jag fått på vagnen. Inte kul och ganska dyrt. Runt hela platsen flyger pappers- och plastskräp. På marken ligger kapsyler och krossat glas. Det ser fruktansvärt ut. Det sprider sig långt bortom själva platsen och gör att man tappar lite sug mitt i villaområdet.

Tidstjuvar skrot
Skräpigt runt insamlingsplatsen!

 

Jag sparar två hundra kronor om året på att jobba flera veckor med detta. Det lönar sig icke för en vars tid inte mäts i guld utan diamant. Jag vet att man borde för miljöns skull, men det får bli värme istället.  Jag är inte helt säker på att det är sämre. Inget kan vara sämre än kärnkraft iallafall. När kommunen börjar göra som i vissa andra EU-länder, samla olika sopor vid dörren, då är jag på igen!

Jag ser väldigt lite på TV, nästan inte alls faktiskt. Jag ser skidsport, På spåret, och några få utvalda bra SVT-grejer eller serier som fått bra kritik. Nu senast såg jag dokumentären Astrid. Den rekommenderas mycket varmt.

Men tillbaka till saken. TV-serier inleds med en recap. Långa rullande texter om vem som gjort vad i filmen och i vissa fall avbrott för reklam, om man ser annat än SVT. Man stirrar och sitter kvar för man kan inte bättre. I vissa fall spolar vi förbi då det är möjligt. Jag blir så stressad av att se saker om och om igen, även om det är bra. Jag har ju så lite TID!

En annan företeelse som retar mig är när en tv-hallåa eller radioröst spelar upp en snutt av något som komma skall!?! Totalt meningslöst för mig. Ge mig en skriftlig tablå och bara kör för fan! Jag har inte tid för utfyllnad. Se till att ha material att fylla tiden med istället, vettigt material. Inga baka jävla kakor med halvkändisar eller leta upp din amerikanska släkt i New York. Äkta vara, med mening. Tack.

Jag tycker redan att till exempel P1 sänder på tok för mycket repriser. Snart ska de sända dygnet runt. Hur blir det då? Vågskvalpet som tidigare sändes nattetid ska nu finnas att ladda ned. För mig är det totalt onödigt. Jag vill höra radion live, även vågskvalp. Det ansamlas annars för mycket att ta del av. Har försökt på allvar att lyssna igenom Pappapodden men klarar det inte. Jag blir avbruten, tänker sedan att jag kan lyssna när jag vill och så blir det inget mer.

Tydligen är ett av de vanligaste nyårslöftena, vid sidan av rökning och matintag, att man ska vila mer. Bli utvilad. Det skulle jag verkligen också vilja men för mig betyder inte det slöande i soffan, jag blir lugn och fin av annat. Som att skriva till exempel. Jag blir superstressad om jag kommer på en briljant idé, mycket vanligt förekommande hos ödmjuka personer som jag själv, men sedan inte finner tio sekunder för att skriva ned detta fantastiska. Jag kan gräma ihjäl mig ända tills jag får tag i en penna och en snutt papper. Mer behövs ej.

I min jakt på att spara tid har jag nu alltså bestämt mig för att sluta sopsortera. Jag har också bestämt att inte plocka upp saker från golvet mer än en gång här hemma. Det irriterar ihjäl mig att jag utför så mycket skitjobb som dessutom gör mig förbannad. För min hjärna går visserligen i stor utsträckning på ilska men ilska av denna sort är inte så konstruktiv, bara utmattande. Ser ni nu den röda tråden?

Tidstjuvar himlen
Jag vill vara mer närvarande.

Jag tänker många bäckar små. Sen känner jag lite att alla dessa små avbrott för meningslösa saker är lika droppen som urholkar stenen. Då menar jag att jag är stenen. Jag vill inte lägga fokus på fel saker. Jag vill vara mer närvarande. Jag vill leka med barnen när jag gör det, inte plocka leksaker på golvet samtidigt.

En sak i taget,  annars bli inget av det riktigt bra. Skriva när jag skriver, leka när jag leker och sova när jag sover. Men, och detta är ett stort MEN. Samtidigt som jag gör saker ska jag träna.

Hur ska det gå till tänker ni då? Jo, jag ska spänna min rumpa, dra in min mage, knipa och sitter jag overksam vid ett bord ska jag ”lyfta” det med armarna. För träning är också en viktig del av mitt liv, det är viktigt för alla, men just nu hinner jag inte. Så smygträna när jag står i duschen, sitter i bilen, skriver på min succéroman eller lägger barn. Jag kommer bli starkare och gladare detta år, det känner jag lång väg!

Så, nu har jag fått ur mig det. Nu ska jag dricka kaffe och träna magmusklerna.

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera