Jesper Odelius recenserar Cerro Malbec
Jesper Odelius recenserar Cerro Malbec
Cerro Malbec är ett rödvin i mittfåran. Köp en bit nötkött till, peppra och servera medium rare.
Cerro Malbec är ett rödvin i mittfåran. Köp en bit nötkött till, peppra och servera medium rare.

Cerro Malbec är en av alla röda boxar på Systembolaget. Boxarna är det som säljer och Cerro Malbec (3 liter, nr 6768 på Systembolaget) från Argentina är en av de boxar som ibland finns i butik, men andra gånger måste beställas.

Cerro Malbec är ett rött vin från Argentina i typisk stil: det smakar rödvin och inte så mycket mer.

Kanske osjysst att inte prova vinet till mat, men mina provningar på Stunder av lycka gör jag efter eget huvud och jag tycker vin ska klara sig utan kött och bea, som jag kommenterat om både Rodet Monopole och Boom! Boom! Syrah. Här kan jag dock både smaka på vinet och se på kartongen att mat till tarvas för en komplett upplevelse.

Det jag skriver om i dag är Cerro Malbec, en 3-litersbox för 247 kronor. Enligt uppgift är vinet lagrat på fransk ek i fyra månader. Jag undrar varför, det har knappast tillfört något till karaktären och vinet ska drickas ungt. Ett boxvin håller 6 månader efter det tappats, inte mer.

Boxarna dominerar

Jag orkar inte kolla upp det själv, men enligt proffsen kommer det första flaskvinet på topplistan över mest sålda vin (hösten 2014) först på plats 64. Allt före är boxviner. Helt galet. Är du nyfiken kollar du själv, här hittar du Systembolagets försäljningsstatistik.

Jag valde vinet på druvan och smakklockorna – fylligt och fruktigt – men framför allt på det låga sockerinnehållet, mindre än 3 gram per liter. Precisare än så redovisar inte Systembolaget. Jag undviker socker och det särskilt i vin. Men tyvärr är den svenska smaken söt. Jag har talat med duktig personal på ett otal Systembolagsbutiker om detta och alla säger samma sak: vin som går till Sverige och ska sälja stort sötas upp. Sockerhalter uppåt 13–14 gram per liter förekommer, till och med högre än så. Det är mer socker än i ett gott portvin.

Så här skriver Arbetarbladets Sune Liljevall som tydligen druckit sig igenom boxutbudet:

Ska man se någon trend i boxutbudet så är det att sötma tycks vara ett framgångskonceptet för de röda. Appassimento-vinerna som görs på delvis torkade druvor och påtagligt söta zinfandelboxar säljer bra. Det tredje mest sålda, saftiga rödvinet SomeZin Zinfandel har till exempel hela 12 gram socker per liter…

Hur smakar då Cerro Malbec?

Ja, vad kan man förvänta sig för 82 kr/litern? Mer än så här, tycker jag. Prisvärt, ja, men fynd, nej. Smaken är för oprecis och doften för fattig. Inte ogin, men heller inte ens nära underhållande, och miltals från rik. Och doften är halva vinet! Angenäm fruktsyra, smak av körsbär och läder, aningen kryddigt, knappast eldigt, trots en relativt hög alkoholhalt (14 %). När vinet blivit varmt i glaset en karamellig smak, lakrits, och en viss plonmondoft. Tveklöst ett vin som vinner på att luftas och serveras vid 18 grader eller mer (på svenskt vis) (vi dricker rött vin för varmt och vitt vin för kallt) snarare än 16 njugga grader.

Rekommendation

Köp – i brist på bättre. Ett av få boxvin för dig som inte vill dricka rödvin som sötast för att passa svenska gommar.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera