När jag studerade i Umeå lärde jag känna underbara nya vänner från Vietnam. De var en stor grupp utbytesstudenter som studerade sina masters eller PhD på Umeå universitet och några av de som blev mina närmaste vietnamesiska vänner bodde i samma korridor som jag gjorde.

Att dela korridor och kök på ett studentcampus är mångas mardröm. Att dela allt från köksredskap till kylskåpsutrymme med olika nationaliteter och vanor kan vara frustrerande, men också väldigt spännande och lärorikt.

Ofta blev vi inbjudna att äta middag med ett kompisgäng vietnameser och/eller bangladeshier där de med enkla matvaror och medtagna kryddor lagade helt fantastisk mat.

Våra vietnamesiska vänner plockade ofta fram ett fat med uppskuren färsk frukt efter maten. Det kunde vara mango, honungsmelon, apelsin eller pamelo. Bredvid frukten fanns ett litet fat med salt och hackad färsk chili som frukterna doppades försiktigt i.

Salt och chili med frukt
Härliga färska frukter att doppa i chili och salt. Den torkade mangon får njutas på sidan av.

Jag tyckte det var att ”förstöra” all god frukt, men våra vänner tyckte att saltet lyfte fram sötman och chilin gav smakupplevelsen en till dimension. Efter att ha smakat så höll jag med. Jag var fast.

Tips för de som vill prova

 Ta inte för mycket salt. Saltet ska balansera och bara finnas som en förnimmelse, var därför extra försiktig om du använder bordssalt som lättare suger sig fast på frukten. Jag använde Santa Marias Rock & Sea salt som består av lite större kristaller, då kan man doppa frukten utan att saltkristallerna fastnar.

Var försiktig med chilin. Jag använder en ganska het liten chili som jag köpt på påse i en asiatisk butik och lagt i frysen. Sen tar jag fram en chilifrukt när det behövs. Skär chilifrukten i tunna skivor och precis som med saltet så är det inte meningen att chilin ska fastna på frukten. Doppa frukten i chilin och salten och låt frukten ta smak, men inte följa med frukten.

Kommentera gärna om ni provar, har provat och vad ni tycker!

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera