En bild på Instagram fångade mitt intresse.

Det var en enkel teckning i svart. Jag blev intresserad och tittade närmare på användaren som lagt upp den. Jag gillade varenda bild. Till slut blev det löjligt och jag bestämde mig för att följa henne. Kvinnan heter Gun Lindblad (@gunlindblad) och visade sig vara en mycket väletablerad konstnär. Jag tog kontakt och blev inbjuden att besöka hennes ateljé.

Gun Lindblad

Gun Lindblad är född och uppväxt i en familj med sex barn i södra Lappland. Hon hade ett mycket gott stöd av sina föräldrar som båda var konstintresserade. När Gun kom in på Konstfack lämnade hon Lappland. Direkt efter studierna sökte hon jobb på Kosta Glasbruk.

Ateljen

Hon tågade upp till den konstnärlige ledaren på Kosta Boda och fick jobb. De hade inte anställt någon på cirka 15 år men tydligen hade hon något som de saknade. Därefter har hon fortsatt vidareutbilda sig, delvis i USA där hon var artist-in-residence. Nu bor Gun i Huddinge med sin familj i ett gigantiskt hus med två ateljéer. Ateljéerna är ritade av Axel Kandell åt den förre ägaren, Asmund Arle som bland annat har gjort bronsstatyn vid Thorildsplans gymnasium.

Älskar utmaningarna med glaset som material

Gun arbetar i olika material men glaset är hennes paradgren. Hon älskar att utmana det. Det är en tung och kostsam process att tämja glas. Sandgjutning måste dessutom gå fort. Formarna håller bara några dagar och sedan är det kört. Glaset spricker om det vill sig illa, men det är detta som gör det så fantastiskt spännande enligt Gun Lindblad.

Som konstnär vill Gun utmana rummet. Hon vill göra stora objekt som ska ta plats och fylla ut, trycka undan luften i rummet och ge utrymme för reflektion. Det är svårt att hänga med när Gun berättar om sin konst; men det är tydligt att här finns inget som är ogenomtänkt. Inga hastverk precis när man ska gjuta några hundra kilo glas.

mullvad

I några av skulpturerna döljs saker som har en djupare betydelse. En liten ledsam och ensam filur som jag föll pladask för ser ut som en mullvad. Jag tänker på Adjö Herr Muffin. Gun berättar att han har ett hjärta men inte ser under blyplåten som täcker hans bål. Jag vill äga den. Han måste bli min, jag vill ta hand om honom.

Ateljén väcker habegär. Glasets sandiga yta, de genomskinliga partierna, tyngden och formerna känns väldigt självklara på något sätt.

Konstnärer lever inte i sus och dus. Det är en kamp. Guns material är dyra, processen också. Hon måste alltid sälja på utställningarna för att ha råd med nästa. Men som konstnär drivs man av sitt skapande. Inget kan stoppa det.

svamp

Gun håller alltid utkik efter billiga material. Hon såg en annons om filter till köksfläktar och slog till. Ur det svarta tvättsvampsliknande materialet klipps runda former som blir till träd och andra mer djuriska små skulpturer. Själva utmaningen ligger i att inte klippa fel, man har bara en chans.
Det finns något härligt i att man ur billiga och fula fläktfilter kan skapa små konstverk med bara en sax och en konstnärssjäl.

Dagbok

På instagram har Gun börjat teckna en dagbok.

Lagom stora teckningar för att bearbeta oron som hennes makes sjukdom orsakat. Det känns nästan lite som små Rorschachtest. En teckning om dagen.

Gun har också tankar på göra sin konst mer tillgänglig för ”vanliga” dödliga. Hennes glasskulpturer är dyra, mellan 16 000-105 000 kr kostar de. En teckning kan man få för 750 kronor och det är mycket lättare att bära med sig hem eller skicka i ett kuvert. Hon visar även en prototyp på en stilren brödburk i trä i form av ett hus. Även en ljusstake är på gång.

Rutiner och disciplin är viktigt

Gun Lindblad berättar om hur det är att arbeta hemma som konstnär. Hur får man till det med familj och barn. Organisation, säger Gun, det är A och O. Rutiner och disciplin.

Ibland får man inget flow, det går inte att tvinga fram bra idéer. Gör något annat då är hennes tips. När inspirationen väl kommer kan man inte stoppa den, tid och rum försvinner och så är det bara att köra på. Flow liksom.

Efter två timmar med denna inspirerande kvinna, i hennes fantastiska konstnärshem tackar jag för besöket. Jag är full av  intryck och har med mig en kasse hem som jag inte vågar visa för maken.

För att se fler av Gun Lindblads konstverk, besök hennes hemsida http://gunlindblad.se/

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera