Jesper Odelius skriver om Ratata och legendariska albumet Jackie.
Jesper Odelius skriver om Ratata och legendariska albumet Jackie.
1982 kom musik på LP. Vi älskade formgivningen och den coola omslagsbilden. Ratatas symbol, ”L:et”, introducerades på första albumet och fanns sedan på alla Ratatas omslag utom det sista.
1982 kom musik på LP. Vi älskade formgivningen och den coola omslagsbilden. Ratatas symbol, ”L:et”, introducerades på första albumet och fanns sedan på alla Ratatas omslag utom det sista.

Ratata var Mauro Scocco innan Mauro Scocco. Gruppen dominerade i ungdomsrummen i storstädernas och kanske framför allt Stockholms villaområden under 1980-talet.

Vinyl och sen CD snurrade och snurrade och låttexterna och de snygga syntharna tilltalade en ung, grubblande ”blå” publik. Det kommenterade Mauro Scocco i en intervju i tidningen Pop, hur han tänkt att han skrev musik för arbetarkidsen – Mauro som kom från stockholmsförorten Salem – men insett att det var tjänstemannaungarna som lyssnade på Ratata.

Olycklig kärlek, eller ännu hellre längtan, kan nog beskriva alla Ratatas plattor, till och med sista plattan, Människor under molnen. Sen hände Mauro Scocco stort 1988, i och med sången och videon till ”Sarah”, från självbetitlade albumet Mauro Scocco. Och kapitlet Ratata var över ett år senare.

Sista sucken var Människor under molnen, där ett samarbete med Eldkvarns Plura kändes spännade men också olycksbådande. Man förstod att det var på väg att ta slut. Mauro var trött på Ratata. 27 år gammal gick vår ikon Mauro vidare.

Kvar var plattorna och låtarna. Paradis, Jackie, Ögon av is, För varje dag, och underbara Doktor Kärlek. Förvånansvärt mycket av materialet är tidlöst, har åldrats med pondus. Jackie från skivan med samma namn känns ständigt aktuell. En kärleksballad men också något mer.

Vi funderade på vem Jackie var och önskade att Mauro skulle hitta hem igen.

Vi ville att Mauro skulle bli sams med Jackie, tillsammans igen. Bli hel. Som vi också ville. För det var en tid av hopp och förtvivlan, vi längtade efter relationer vi inte kunde få. Vuxenlivet skulle börja och prövningarna stod som spön i backen. Då tröstade Mauro.

Jag fick Människor under molnen signerad tack vare min syster. Hon väntade på NK i tre timmar och den CD-skivan är den enda jag har sparat av min samling. Resten är Spotify i dag. Fet silvrig märkpenna, ”Mauro Scocco”, ”Johan Ekelund”. Men på riktigt var det inte. Soundet var nytt och vi saknade det gamla Ratata.

Så vill jag också beskriva Jackie (1982): det gamla Ratata. En snuttefilt. Mixat i London (vi drömde om utlandet) och utgivet på coola Stranded Rekords. Vi analyserade allt, varenda rad, och scannade varje millimeter av konvolutet. Fortfarande ett av de snyggaste skivomslagen. Och 31 år senare, 2013, rankades Jackie som det 44:e bästa svenska albumet någonsin av Sonic Magazine.

Låtlista

1. En timmes panik (3:55)
2. Värld av dårar (6:02)
3. Jackie (3:31)
4. Dansar på min video (3:21)
5. Ayatollah (3:24)
6. TV-apparat (Ny mix) (3:18)
7. Det tog sin tid (5:04)
8. Prinsessa på vift (3:09)
9. Ett tåg någonstans (3:12)
10. Natt efter natt (4:18)

När jag sökte lite på nätet för att samla ihop ett intryck hittar jag en berättelse från Debaser i Nöjesguiden. Jag måste få återge den:

När introackorden till Jackie hördes under en sällsynt livespelning på klubben Debaser i Stockholm tidigare i år började människor, nu i yngre medel-åldern med barnvakt hemma, att gråta: ”Jackie jag tror att du förstår den där tiden satte spår det kanske låter banalt men jag saknar dig så…”

Jag blir lite gråtmild själv. En spontan klump i halsen. Otroligt vilken kraft som finns i musiken.

SAMMANFATTNING: Jackie är en nödvändighet i varje svensk skivsamling. Nostalgisk men ändå inte. Lite ojämn men ändå sammanhållen. Och som sammanfattning ett lysande exempel på snygg, svensk pop långt före sin tid.

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera