Jag är en kvinna med många böjelser. En av dem är tapeter. Snart ska vi flytta och då ger jag efter lite, men bara lite. Det gäller att vara sträng mot sig själv. Annars kan det gå helt överstyr.

Det började med att jag googlade. Jag hamnade på Tapetoramas hemsida. I marginalen såg jag en ljust blå tapet med små fåglar på, de verkade sitta på telefonledningar. Jag är i en fågelfas just nu, jag antar att det var därför jag föll för den.

Jag klickade och så var det bestämt. Den ska sitta i mitt kök.

Tyvärr blev detta inkörsporten till ökat tapetsug. Men att se tapeter på nätet är inte min grej. Inte ens när det är rea. Visst, det lockar att köpa superdyra tapeter med 20% rabatt men jag måste faktiskt se dem i verkligheten. Jag beställde hux flux tre små tapetprover. De kostade 120 kronor och det tycker jag är för dyrt.

Jag bestämde mig för att åka till Måleributiken i Alvik. Jag älskar den butiken. Där finns ett fint urval och mycket vänlig och kunnig personal. Jag gick runt bland alla uppsatta tapeter och tittade på de rullar som finns i lager men lät böckerna vara. Det är ungefär lika jobbigt att titta i dem som att söka på nätet efter tapet + fåglar + ljusblå och få förslag på 400 olika fågelmotivstapeter.

Jag orkade inte med att titta på hela utbudet. Jag litade på att det allra bästa skyltas upp. På det viset måste Sovjetunionen ha varit bra, (men bara på det sättet) en tapet att välja på, ett bilmärke…
Jag frågade dock personalen om nämnda fågeltapet men det rang inga klockor. De kanske inte förde det märket.

Tapeter Happiness
Sandbergs tapet Kaspar i svartvit och rosavit (870 kr/rulle), Sandell Happiness – prickar (1630/rulle)

Jag hittade en tapet i butiken som jag  kommer att köpa.

Det är deras egen tapet Happiness som Thomas Sandell formgivit. Den håller på att utgå så det är sista chansen nu.
Det luriga med vissa tapeter är att de försvinner ur sortimentet då och då. Fast några av de bästa finns kvar år efter år. En favorit är Sandbergs Kaspar (tapeten) och Saga (tyget). Den har jag haft på flera väggar i olika hus, både den rosa och den vita. Tygerna har jag också till babysängar och gardiner. De kommer bli riktiga klassiker om de inte redan är det.

IKEAs Bråkigkollektion gillade jag skarpt. Nä den reades ut köpte jag på mig en hel drös rullar för jag visste ju att vi förr eller senare skulle flytta. 19 kronor rullen kostade de då. Det man förlorar på karusellerna tar man igen på gungorna så att säga.

Sandersons karttapet skulle vara underbar i killarnas rum, man får en känsla av Jules Verne.

Tapeter Collage barnrum
Sanderson Voyage blå med karta (750kr/rulle) och Cole & Son Foundation turkos och metallic (1013kr/rulle).

Men som sagt, budgettapet är redan inhandlad. Till ena dottern tror jag det blir Cole & Sons metallicskimrande turkosa tapet Foundation som fondvägg. Det blir fondväggar överallt förresten. Tapeter i hela rum, det klarar jag inte längre. Det blir för påträngande för mig.

Tapeter Prick Elefant
Sandell Happiness – prickar (1630/rulle) och Svenskt Tenn elefant (750kr/rulle)

Sen gillar jag ju Svenskt Tenns Elefanter. Jag kan tänka mig att både ett och annat rum i  Bromma kommer att förgyllas av denna. Jag avstår, för jag vill inte göra som alla andra…om jag kan undvika det.

Tapeter Pip Studio Sammet
Sandbergs tapet Kaspar i svartvit (870 kr/rulle), Pip Studio Dearest Peacock Blue (1650 kr/rulle)

Pip studios gör härligt färgglada saker fulla av underbara mönster. Jag älskar den blekblå sammetstapeten med hundar i ballerinakjol och små japanska flickor. Men hur dammig blir en sådan? Hu, det får bli en klädd skokartong av den provbiten. Den får stå skyddad i min garderob och ha mina älsklingsskor i. Samma öde väntar Libertysnuttarna. Åh vad fint det kommer bli i min garderob. Det speglar nog mig också, jag skulle gärna vara prydd som en påfågel men det blir oftast väldigt enkelt och nedtonat. Fast på insidan är jag barock, full av mönsterglädje, färg och galenskap. Bäst att hålla det väl dolt bakom en vit och fräsch garderobsdörr…

Tapeter Liberty
Libertys Patricia Anne i två olika färger (759 kr/rulle)

Har ni några favorittapeter som ni vill dela med er av?

Anna Voltaire
Anna Voltaire är läkare, sexbarnsmamma, formgivare, agent för designers, flitig bloggare, kokboksförfattare och husbyggare. En jordnära stockholmsbrutta med en längtan till det enkla livet. Brinner för hållbarhet och kvalitet i alla former.

Kommentera